Hasič Miroslav Sýkora je gentlemanem silnic, pomáhá i mimo službu

Miroslav Sýkora. Foto: zlin.cz
ZLÍN – Jako by měl magnet i mimo službu být tam, kde je potřeba pomáhat. Poslední dobou se zlínskému hasiči Miroslavu Sýkorovi přihodila celá řada situací, kde mohl osvědčit umění pomáhat lidem v krizových situacích. Jako třeba před půl rokem, kdy jel setmělým Zlínem do práce. Na Gahurově prospektu u zlínské Baťovy vily musel zpozornět.

Uviděl jsem osobní auto a u něj ležícího muže. V tom hustém provozu jsem byl první, kdo zastavil a zajímal se o to, co se stalo. Mladík byl zraněný, ten rozsah zranění jsem ale neznal, využil jsem znalostí, které každý hasič má, pomohl jsem mu, zavolal záchranku,“ popisuje čerstvý ženáč, otec dvou dětí a chlap dobrého srdce a bystré mysli.

Tady na Krajském ředitelství Policie ČR při setkání s novináři mám možná větší trému, než tomu bývá při našich zásazích, kde se samozřejmě ve službě setkáváme s neštěstím a zraněními. Pokud se týče mé pomoci před půl rokem, to považuji opravdu za rutinní, třebaže to bylo mimo službu,“ vypráví Miroslav, který jako by přitahoval celou řadu podobných situací, právě v civilu, což je pozoruhodné.

Pamatuji si nehodu policejního vozu s jiným autem pod Velkým kinem, požár sauny v rodinném domě, těžko říct, neumím si vysvětlit, že jsem často tam, kde se něco zvláštního děje,“ krčí rameny.

Zlínský hasič dostal ocenění od ředitelky projektu Gentleman silnic Ivany Buriánkové. Je v pořadí 211. statečným člověkem, který dostal od roku 2004 v České republice toto čestné označení.

Od začátku nám jde především o prevenci dopravních nehod, ale jde také o zviditelnění dobrých lidí v médiích. Těch, kteří neváhají pomoci,“ objasňuje ředitelka vlastní smysl projektu, na němž se podílí organizačně Generali Česká pojišťovna a Policie České republiky.

Zlínský kraj rozhodně není v počtu dosavadních gentlemanů silnic na špici celé republiky. O to víc nové hodinky coby ocenění ušlechtilého činu a také čestného titulu mladému hasiči, který pomáhá i mimo službu až pozoruhodně často, sluší.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x