Hasiči na vyřazených autobusech cvičili záchranu cestujících

foto: DSZO
ZLÍN – Profesionální hasiči ze Zlína si prošli neobvyklým výcvikem. Na dvou vyřazených autobusech si vyzkoušeli, jak se co nejrychleji dostat k raněným cestujícím a jak pracovat s vyprošťovací technikou.

Dva vyřazené autobusy MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice sehrály svou poslední užitečnou roli. Ve vozovém depu DSZO ve Zlíně v Podvesné posloužily k výcviku profesionálních hasičů. Ti si tak mohli vyzkoušet vyprošťování osob a zvládání krizových situací u havarovaných autobusů.

„V krizových situacích, při haváriích a dopravních nehodách, které se občas nevyhýbají ani vozidlům MHD, je práce záchranářů klíčová. Je při ní důležité, aby hasiči přesně věděli, jak se co nejrychleji dostat k osobám uvnitř vozidla v případě, že nelze použít běžné dveře. Nabídli jsme proto záchranářům dva naše vyřazované autobusy, aby si zásah na vozidle MHD prakticky vyzkoušeli,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. A doplňuje, že si zásah na autobusech MHD vyzkouší příští měsíc i policisté.

„Autobusy byly zařazeny do provozu v roce 2001, jsou tedy staré 22 let. Najezdily v ulicích Zlína a Otrokovic každý kolem 850 tisíc kilometrů. Tato vozidla již byla před časem odstavena, protože jejich technický stav neumožňoval provoz. Jednalo se o nepojízdná a již neprodejná vozidla, která čeká ekologická likvidace,“ upřesnil vedoucí údržby DSZO Josef Polách.

Hasiči si v průběhu cvičení vyzkoušeli záchranu raněné osoby s použitím páteřové desky. Vnitřní prostory vozidla jsou malé a pro manipulaci se zraněným tu opravdu místa moc není,“ říká tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Další úkoly hasičů se týkaly práce s hydraulickým vyprošťovacím zařízením. Na nadzvednutí autobusu tak jednotky použily hydraulický válec a pneumatické vysokotlaké vaky. Bez povšimnutí ale nezůstala ani střecha, do které hasiči vyhloubili dva otvory. Ty by posloužily jako přístupová cesta, kdyby nebylo možné otevřít běžné dveře.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x