Hejtman Holiš vyjel se starosty do Vrbětic. Zajímali se o výrobu granátů

Hejtman Zlínského kraje spolu se starosty navštívili vrbětický areál. Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ - Vrbětický areál navštívil v tomto týdnu hejtman kraje Radim Holiš. A nebyl sám. Zavítal sem spolu se starosty obcí Vlachovice, Slavičín, Haluzice a Lipová. V doprovodu zástupců Vojenského technického ústavu (VÚT) si společně prohlédli prostory určené k budoucí výrobě granátů a sklady materiálu.

„Nejdůležitější je pro nás bezpečnost našich obyvatel, proto musíme požadovat záruky, že výroba neohrozí okolní obce. Jsem rád, že nám v tomto ohledu Vojenský technický ústav vyhověl, mohli jsme se blíže seznámit s jejich budovami a ubezpečili nás, že události z roku 2014 se už nebudou opakovat,“ uvedl hejtman Radim Holiš. Nyní bude hejtmanství spolu se starosty okolních obcí požadovat provedení hloubkového pyrotechnického průzkumu za hranicemi areálu. „Z pohledu bezpečnosti je to zásadní a nevyhnutelné. Budeme trvat na tom, aby bylo území vyčištěno a lidé mohli na svých pozemcích obnovit těžbu dřeva a užívat je. Přímo na místo pozveme ministryni obrany,“ dodal Holiš.

Dopis bude z hejtmanství adresovaný přímo ministryni obrany Janě Černochové.

V areálu ve Vrběticích by se měla do konce letošního roku spustit výroba ručních granátů pro českou armádu. Ředitel úseku muničních systémů Vojenského technického ústavu výzbroje a munice (VTÚVM) Michal Frejlich na setkání potvrdil, že objekty jsou zabezpečeny podle zákona, plně oploceny dvoumetrovým plotem se dvěma řadami ostnatého drátu včetně kamerového systému. „Navíc jsou v objektu seskoková čidla, pohybová čidla, nepřetržitě je tady také ostraha,“ připomněl Michal Frejlich.

VTÚVM spravuje v areálu tři objekty. K výrobě je určen jeden z nich, ostatní slouží jako sklady. Vnitřní prostory určené k výrobě jsou rozděleny tak, aby se v případě mimořádné události nepřenesla detonace do jiné místnosti, než se havárie stala.

„VTÚVM má zpracovanou a schválenou bezpečnostní dokumentaci a u provozovatele jsou vykonávány kontroly integrované inspekce podle platné legislativy,“ dodal bezpečnostní ředitel krajského úřadu Robert Pekaj.

Areál aktuálně spravuje státní podnik Vojenské lesy a statky. Žádná soukromá firma, která by zpracovávala munici a výbušné látky v něm nesídlí.

Zdroj: Zlínský kraj

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x