Hejtmanství chce kraj zatraktivnit pro mladé podnikatele, pomoct má inovační agentura

Foto: Jiří Balát
ZLÍN – V čem spočívá hlavní přínos Technologického inovačního centra (TIC) Zlín pro rozvoj podnikání v regionu a jak může vedení kraje pomoci k vytvoření funkční infrastruktury zejména pro mladé a začínající podnikatele, to byly hlavní otázky, o nichž diskutovali náměstek hejtmana Lubomír Traub a předseda výboru pro rozvoj podnikatelských aktivit Tomáš Janča s jednatelem TIC Zlín Lukášem Trčkou. Server Zlin.cz o tom informovala pracovnice hejtmanství Helena Mráčková.

Setkání se uskutečnilo přímo v prostorách podnikatelského inkubátoru ve 23. budově bývalého továrního areálu ve Zlíně, kde dříve sídlila punčochárna a díky zdařilé rekonstrukci podle projektu architekta Mudříka v letech 2005-2006 byl tento moderně revitalizovaný objekt oceněn i titulem Stavba roku.

„TIC byl založen Zlínským krajem a Univerzitou Tomáše Bati před 15 lety a je v rámci celé České republiky jednou z nejstarších inovačních agentur. Od roku 2020 má krom svých dosavadních poslání i nové role v podpoře sbližování středních škol a firem, využívání 3D a robotických technologií či promování kvality života ve Zlínském kraji. Podpořil dnes již dobře známé firmy, jako jsou např. VASKY, Doller nebo AUKRO,“ zmínil jednatel TIC Lukáš Trčka.

A právě podpora podnikatelského prostředí je jednou z důležitých priorit, které zdůrazňuje nové vedení Zlínského kraje.

„Je nutné přibrzdit současné vylidňování kraje a naopak podpořit stěhování obyvatel do našeho regionu. K tomu musíme mít výhled do budoucnosti, aby lidé věděli, že v kraji, kde jsou jinak velmi dobré podmínky pro život, najdou také příležitosti pro rozvoj svého podnikání. Nyní zjišťujeme, v čem jsou slabá místa, a jak tomu může kraj ze své pozice pomoci,“ sdělil náměstek hejtmana Lubomír Traub, zodpovědný za strategický rozvoj, územní plánování a cestovní ruch.

Odliv obyvatel z regionu je jedním z výzkumných témat, kterému je v TIC věnována pozornost. „Ve spolupráci s partnery z UTB, z Karlovarského kraje a z města Jeseník zkoumáme, jak region zatraktivnit pro mladé obyvatele narozené mezi lety 1991 a 2010. V jiném projektu pak spolupracujeme s partnery ze Španělska a z Polska na tématu podpory podnikání coby nástroje rozhodujícího o uplatnění mladých,“ informoval Trčka.

Ve Zlínském kraji funguje v současné době několik podnikatelských inkubátorů veřejného i soukromého sektoru. Je ambicí nového vedení Zlínského kraje, aby v každém městě nad 10 tisíc obyvatel bylo možné čerpat služby podpory inovací a podnikání.

Aktuálně se s jednotlivými inkubátory seznamuje také předseda výboru pro rozvoj podnikatelských aktivit Tomáš Janča.

„Nyní mapujeme stávající infastrukturu, abychom si udělali představu, jak jednotlivá pracoviště fungují. Zatím jsme navštívili Valašské Klobouky, kde je výborná spolupráce inkubátoru s městem pod vedením paní starostky Elišky Olšákové, a byl jsem také v Kunovicích v nově otevřeném inkubátoru ve Staré škole – naproti Panskému dvoru,“ řekl Janča.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x