Helena Čermáková: Standa Tříska byl nesmírně inteligentní herec

V Městském divadle Zlín vzpomínali na Stanislava Třísku. Foto: MDZ
ZLÍN - Tehdy, před rovným čtvrtstoletím, ji náhlý odchod jejího kolegy a častého souputníka na jevišti Stanislava Třísky nesmírně bolestně zasáhl. Teď, když zlínské Městské divadlo pojmenovalo napořád Třískovu hereckou šatnu jeho jménem, mohla přední zlínská herečka Helena Čermáková zavzpomínat.

Paní Heleno, když se řekne Stanislav Tříska, tak se vybaví…?

Tak se vybaví všechno možné. Znovu ožije ten smutek z jeho náhlého a tehdy tak nečekaného odchodu. Ale to časem, naštěstí přebolí, třebaže se myslím, že mohl radost a um rozdávat ještě moc a moc dlouho.

A vybaví se vám i první setkání s ním, tedy to pracovní. Byl přesně o zmíněné čtvrtstoletí starší…

Bezpochyby. Dorazila jsem do Zlína a hned v mé první hře jsem se potkala se Standou a taky dvěma dalšími Pány herci. Tehdy v Gorkého Měšťácích tihle tři bardi, tedy Tříska, Tokoš a Mecnarowski měli velké role. A velký úkol. Přesvědčit mladou dívku, kdo z nich je nejlepší.

Jaký byl Tříska jako herec? Máte přebohaté zkušenosti, už si můžete troufnout hodnotit, je to tak?

Standa Tříska byl obrovský profík, velice inteligentní herec, báječný profesionál v nejlepším slova smyslu. Často byl oponentem nebo spíše partnerem režisérů, jeho záběr byl opravdu široký.

Hrál hodně ve filmu i v Praze, tuším dokonce v Národním. Dával to mezi kolegy znát?

Kdepak, to byl pořád zlínský Standa, patřil sem, k nám. Vždycky říkal, že prostě tady a jen tady je to nejlepší, tady se cítí opravdu mezi svými. Ale máte pravdu, kariéru měl úžasnou.

Postavy korpulentní, prý ale sportovec duší a taky tělem, pamatujete jej i v zajetí branek, bodů a vteřin?

To by vám řekl spíš můj muž Jaroslav, samozřejmě, že byl výborný sportovec, třeba fotbalu se spolu hodně nahráli.

Byla jste i u toho, když skončila jeho životní pouť?

Hráli jsme krále a královnu v Shakespearově Cymbelínovi. To byla jeho poslední role. Jako všechno ostatní ji zvládl báječně, jen té smrti se prostě ubránit neuměl. Škoda, měl toho ještě hodně před sebou.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x