Hlavní cenu soutěže Grand Prix architektů 2023 získalo sídlo společnosti Kloboucká Lesní

Foto: Obec architektů
PRAHA – Prestižní cenu soutěže Grand Prix architektů za rok 2023 získalo sídlo lesnické společnosti Kloboucká Lesní v obci Bylnice na Zlínsku. Autorem stavby je studio mjölk architekti v čele s Janem Machem, Janem Vondrákem a Filipem Cerhou.

Společnost Kloboucká Lesní se snaží prosazovat udržitelné hospodaření s lesem a krajinou, její sídlo je transparentním objektem plným skla, dřeva a volného prostoru.

Vítěz Grand Prix vykazuje výjimečně vysokou kvalitu architektury zvláště v kontextu vesnice. Jednoduchý jazyk budovy konstrukce rámu ve tvaru A je decentní a elegantní, využívá materiály z přírody, vzduch, vodu, dřevo… stejně jako úspěchu architektů tleskáme i filantropickým záměrům klientů,“ uvedla předsedkyně poroty, architektka Amanda Leveteová, která léta spolupracovala s Janem Kaplickým.

Nové sídlo Kloboucké Lesní představuje na tisíci metrech základní ideály udržitelného stavebnictví. „Stavba poukazuje na aktuální témata a potenciály ekologické výstavby a upozorňuje na možnosti a výzvy, které nás v budoucnosti čekají,“ říkají ke stavbě architekti studia mjölk.

Konstrukce je vyrobena výhradně z materiálu, který vzniká přímo na místě – na lince Kloboucké lesní, necelých 100 metrů od místa stavby. Způsob zpracování dřeva je však ryze současný. „Většina dřeva pochází z nedalekých lesů. Velký důraz se kladl na kresbu dřeva i hustotu vláken a tomu odpovídal výběr lokalit pro těžbu,“ stojí v popisu projektu studia mjölk architekti.


Vnitřní technologie domu kombinují moderní technická řešení a selský rozum. Základní konstrukce domu je kombinací těžkého dřevěného skeletu, betonového jádra a ocelových ztužení. „Modulární konstrukce domu poskytuje velkou variabilitu použití i v případě, že v budoucnu vznikne potřeba změnit využívání prostor,“ pokračují architekti.


Solární panely na střeše zásobují budovu elektřinou a zároveň plní funkci střešní krytiny. Severní stranu střech pokrývají velké skleněné tabule, které do vnitřních prostor propouštějí dostatek denního světla. Chytře je využívaná také srážková voda. „Ze střechy je odváděna do otevřených nadzemních nádrží, které v létě budovu přirozeně ochlazují a zároveň odrážejí denní světlo do hlubších částí dispozice,“ upozorňují architekti na jedno z chytrých řešení stavby.

Sídlo Kloboucké Lesní se už dříve stalo stavbou Zlínského kraje. Dosud jde o největší dřevostavbu v Česku, která je navíc nezávislá na externích zdrojích energie.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x