Hle ji, bachyni. Na Vršavě má u potoka osm mladých

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Poněkud překvapeni zůstávají chodci, běžci, automobilisté i cyklisté kousek od tenisového areálu na Vršavě ve Zlíně. Jak se zdá, kousek odsud, v porostu u potoka, se zabydlela mohutná samice prasete divokého a stejně tak jejích osm pruhovaných nedávno narozených potomků.

„Nezdá se mi to normální, projížděl jsem kolem a bachyně si tu v klidu pár metrů od cyklostezky ryla v trávníku, ten je teď úplně rozmašírovaný. Navíc si nemyslím, že by to bylo příliš bezpečné, mohou tudy chodit třeba děti, pár kroků odsud je dětské zábavní centrum i tenisové haly, pohyb lidí je tu docela značný, teď tudy kousek od zvířete proběhly po cyklostezce dvě dívky,“ upozorňuje pan Milan.

To, že se černá zvěř blíží čím dál více k lidským obydlím, je dobře známo. Obyvatelé Podlesí, součásti sídliště Jižní Svahy, s tím mají bohaté zkušenosti.

„Určitě oslovím kolegy, kteří obhospodařují tuto honitbu. Je fakt, že zvířata tu vlastně žijí ve volné přírodě, ale je to příliš blízko lidem. Divočák sem nepatří, docela se divím, že bachyně se ukazuje za bílého dne,“ glosuje situaci myslivec pan Alois.

Kolem prochází další muž.

„Už je tu nějaký čas, není agresivní, ale lidé nesmí ublížit jí a hlavně ohrožovat mláďata, těch je osm a jsou o kousek dál u potoka. Ona jej snadno přeběhne a jde si prostě rýt, jak vidíte, travnatý porost úplně překope,“ říká pan Ladislav.

Ten taky tvrdí, že on sám žije v nedalekém lese a v jeho blízkosti se denně pohybuje hned několik divočáků, aniž by mu působili újmu na zdraví.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x