Horko, vedro, pařák, smažák…ale čím dál větší sucho

foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Pro pořadatele tanečních zábav ta nejlepší zpráva. Déšť nehrozí, noci jsou teplé, lidí stovky, žízeň veliká. Pro provozovatele koupališť jakbysmet. Tropické teploty nad pětatřicet stupňů ženou lidi k vodě, kam také jinam. Jenže horké léto má v našem regionu i hodně stinné stránky. Sucho už bije do očí.

„Dochází nám zásoby dešťové vody, budeme muset zalévat pitnou vodou a tak se úroda pořádně prodraží,“ vypráví paní Alena na své zahradě v Tlumačově, kde je půda úplně vyprahlá, ale právě teď při dozrávání potřebují třeba rajčata hodně zavlažování.

Velmi problematická může být kvůli vysokým teplotám, ale minimu srážek úroda na ovocných stromech.

„Zpočátku po květu to vypadalo doslova rekordně, jenže teď se do jablek daly vosy, švestky schnou a padají k zemi, hrušky jsou pořád stejně malé, zkouším zalévat kmeny, ale účinek moc nevidím, enormní horka přes den si vybírají svoji daň,“ komentuje tropické teploty pan Ladislav ze Zlína.

Vysoké teploty se spíše pozitivně podepsaly na úrodě obilovin, žně už na řadě míst kraje skončily, výnosy jsou zpravidla lehce nadprůměrné.

Sucho jako vždy nejlépe snášejí majitelé vinohradů.

„Není větší problém, kořeny jsou hluboko, voda, respektive její současný nedostatek nás příliš netíží,“ říká za vinaře pan Ivan ze Slovácka.

Příroda by ale pořádnou dávku vody potřebovala, to je jasné všem. Především houbařům.

„Půjde-li to tak dál, můžeme si zapsat v roce 2022 historický nechtěný rekord. Neroste vůbec ale vůbec nic,“ smutní pan Vojtěch z Uherského Hradiště.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x