Horní Lhota patřila nepostradatelným. Bez nich by fotbal nebyl

Horní Lhota patřila nepostradatelným. Bez nich by fotbal nebyl. Foto: Ladislav Podmela
HORNÍ LHOTA - Přes stovku nepostradatelných mužů středního věku mělo sraz v Horlí Lhotě na Zlínsku. Z celé republiky se tam sjeli trávníkaři a správci fotbalových klubů první a druhé ligy z celé republiky.

Bylo to po delší covidové odmlce, už jsme se dlouhé měsíce neviděli, proto dobře, že se akce mohla konat,“ vyprávěl při příjezdu účastníků z celé republiky jeden z hlavních organizátorů Antonín Kadleček.

Program byl náročný, vše se odehrávalo pod širým nebem. Dopoledne bylo docela chladno.

Spousta zajímavých věcí, v tomhle, řekněme konzervativním oboru, se vše jako jinde posunuje dopředu. Jde mimo jiné o nové druhy hnojiv, osvětu ve smyslu travních chorob, moderní techniku, jsou to odborné věci, kterých si divák logicky nevšímá. Dobře víme, že ho zajímá především kvalitní trávník,“ říká jeden z účastníků akce, zkušený správce zlínského stadionu na Letné Ladislav Podmela.

Mezi „zelené“ experty zajel i fotbalový trenér Bohumil Páník.

Podle mne jde o naprosto důležitou profesi. To, jak vypadá trávník, je pro fotbalisty hodně důležité. Ve Zlíně jsou kluci úžasní, jak na Letné na hlavním stadionu, tak i v tréninkovém centru na Vršavě. Opravdu si jejich práce vážím, vždycky jsme se domluvili. Byl jsem s fotbalem třeba v Polsku, Brazílii, zdaleka na vždy je to taková pohoda, to mi věřte. Trávníkář je pán a umí si dupnout, třeba v Brazílii mi vyhrožoval kobřím jedem, když mu po dešti budeme trénovat na jeho hřišti,“ vzpomíná Páník.

Tuhle práci dělám dvaadvacet let,“ připomíná let času Svatopluk Švehlík, který se věnuje údržbě travnatých ploch na zlínské Vršavě. „U nás hraje dnes a denně spousta mládežníků, kluci i holky, je jich dohromady 350. Dobrá hrací plocha je základ, proto si tu dnes všímám i nové techniky, ta je pro naši práci velice důležitá,“ vypráví spolehlivý odborník.

Myslím, že kluci, kteří se starají o hrací plochy jsou opravdoví frajeři, makají v zimě v létě. Opravdu zaslouží velký dík. Dříve to bylo „maličko“ jinak, když jsem začínal, hrálo se u nás v Kroměříži na škváře, ještě mám v koleně pěknou dávku,“ usmívá se při debatě o trávě a fotbalu olomoucký trenérský guru Petr Uličný.

V Horní Lhotě se vyhlašovali také mistři oboru. Osobností roku se stal Jiří Křenek z Fotbalové asociace České republiky. Nejlepším trávníkářem je Miloš Pur z pražské Slavie a nejlepší trávník mají v Opavě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x