Hospodští v kraji: nevzdáváme se

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - 13. března je zasáhla koronavirová rána poprvé, hned další den museli zavřít. Za rovných sedm měsíců - 13. října zase zavírají své podniky. Zdánlivě stejná situace, tentokrát jsou ale provozovatelé restaurací v kraji přeci jen lépe připraveni.

Šéfová provozu zlínské restaurace Přístav Vendula Blahová bere situaci jako objektivní fakt.

„Před sedmi měsíci to bylo složitější, teď už jsme alespoň měli o uzavření signály a máme také cennou byť ne zrovna příjemnou zkušenost z jara. Tehdy jsme neměli o prodeji z výdejního okna ani ponětí, teď už přeci jen víme, jak na zvláštní situaci. Musíme se semknout a bojovat o každého zákazníka, však se nás dnes ptali, jak to bude dál,“ vypráví paní Vendula s tím, že se na úterním obědě loučila s lidmi na obědě ve víře, že se brzy vrátí.

„Počítáme asi jako ostatní s tím, že se nám podaří přes okno prodat asi polovina normální várky jídel, ceny budou stejné, lidé si budou moci odvážet krabičky. Nechystáme se na to, že bychom propouštěli naše lidi, víme, do jak těžké situace by se dostali,“ vysvětluje (staro)nový pohled na věc majitel restaurace Vlžan na opačném konci města Štefan Marko.

„Pro nás je ale problematický výhled do budoucna, měli jsme tu mít například pěknou akci s helloweenskou trochu strašidelnou obsluhou, za měsíc jsou u nás hody, uvidíme, zdali se na husu vůbec dostane. Stejně tak musíme ustát i to, že odpadají oslavy, výroční akce a kdoví, jak to bude s oblíbenými vánočními večírky,“ dívá se dopředu přeci jen s obavami Blahová.

Ještě složitější situaci mají před sebou venkovské podniky. „My vařit asi nebudeme, zkoušíme se sice ptát lidí, ale jsou to jen zlomky počtů v městských restauracích,“ říká třeba Lubomír Orel, který vlastní oblíbený podnik na Stupavě na Uherskohradišťsku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x