Hospody na Zlínsku. Zlaté časy už byly, anebo právě přicházejí? Vrásky i lásky hospodských

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Není hospoda jako hospoda. Platí to ve Zlíně stejně jako v jeho okolí. Někdo si mne ruce, jiný provozovatel nevychází z problémů. Zvláště na vesnicích pociťují v končícím zimním období hospodští tvrdé dopady. Zájem lidí příliš velký není, někde to dokonce svádí k ukončení provozu.

Což je třeba příklad Biskupic u Luhačovic. Vesnice, kde se kříží několik silnic a o klientelu by neměla být nouze.

„Bohužel ta nouze nastala, a tak jsme už zhruba rok a půl bez hospody. Majitel ji musel zavřít, přestože byl ve svém a nemusel platit nájem,“ popisuje situaci starosta obce Rostislav Kandrnál s tím, že si na točené pivo mohou lidé zajít zase až někdy od května do tamního kulturního areálu, tedy nikoliv do klasické hospody, ale pod širé nebe.

Jiná by měla být situace v krajském městě.

„S manželkou provozujeme restauraci Basket bar už osm let. Já jsem ekonom, ona původně servírka. Hodně jsme k té nikdy nekončící práci přilnuli, máme šikovnou provozní, dobře vybavený podnik, solidní kolegy a taky početnou klientelu, vždycky nás to bavilo. Ale je tu jedno ale,“ vypráví Václav Kovář.

Ten je totiž v souběhu svých aktivit také členem zlínské městské rady, kde má na starosti dopravu, což je samo o sobě docela náročné.

„Tohle prostě nemůžete ošidit, teď máme navíc druhého potomka, a tak si se ženou říkáme, že bychom hospodu v těsném sousedství koupaliště a sportovní haly prostě kompletně nabídli zájemcům, kteří ji dál povedou ke spokojenosti zákazníků. Ti jsou u nás vždycky vítáni a nejsou to vzhledem k celoročním sportovním zápasům zdaleka jenom Zlíňané, nýbrž lidé, sportovci z celé republiky. Tím ale chci říci jedním dechem, že si místní klientely moc vážíme,“ vypráví nejmladší zlínský zastupitel, který sice podnik nabízí, ale umí si představit i pokračování, což by ale bylo poměrně náročné.

O generaci a půl je starší jiný zlínský majitel restaurace Štefan Marko.

„Mít hospodu je pořád zajímavé, ale myslím, že je důležité jít s dobou, my třeba od covidových časů pořád rozvážíme jídlo do firem, to je důležitá část příjmů. Nikdy nesmíte ustrnout, lidé přijdou za kvalitou, což se týká jídla, nápojů i obsluhy a taky za rozumnou cenou,“ říká dlouholetý znalec oboru.

„Kdybych nebyl v penzi a nechtěl se provozováním hospody vyloženě bavit, pak už bych určitě zavřel, máme mnohem složitější podmínky třeba při dodávkách piva než supermarkety,“ konstatuje majitel hospůdky U Vajů Josef Vyoral ve Zlíně na Kudlově. Což je podnik více vesnický než městský.

„Já jsem do tohoto oboru podnikání šel někdy ve třiadvaceti jako hodně mladý v představě, že to nebude lehké, což se mi potvrdilo. Na druhé straně tu člověk získá nesmírně cenné zkušenosti. A jak známo, jejich získávání je nejlepší v mladém věku, to se hodí,“ dodává k hospodskému tématu Václav Kovář, který má jasno v jedné věci.

„Vždycky jde dnes o to, a asi to tak bude i nadále, abyste si získali dobrou klientelu. Když se povede třeba oslava životního jubilea a lidé jsou spokojeni se všemi aspekty, řeknou si to mezi sebou a rádi se vracejí,“ říká mladý muž, který asi jako jeden z mála pracuje ve velkém městě na radnici i ve své hospodě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x