Hošťálková je na tahu. Šachy se tu hrají – a to přímo skvěle – už třetí století

Foto: archiv Josefa Bednaříka
HOŠŤÁLKOVÁ - Šachy, známá to královská hra, jsou v pěkné valašské vesnici na úpatí Hostýnských vrchů v místních zakódovány organizovaně už od samého konce 19. století. Aktivně se hrají bez přerušení a dnes tu má tamní velmi čilý oddíl členskou základnu čítající nejvíce vyznavačů v pestré historii. V dvoutisícové vesnici hraje šachy pod hlavičkou místního oddílu Šachy Hošťálková přes 100 malých, mladých, ale i starších ctitelů rošád a matů.

S libostí i zdravou hrdostí to sleduje i místopředseda oddílu a člen vedení Šachového svazu České republiky, teprve sedmadvacetiletý, ale už osvědčený a zkušený aktivní hráč i funkcionář Josef Bednařík.

Tak kolik vás pravidelně v Hošťálkové zasedá za šachovnice?

Máme momentálně přesně 110 šachistů. A jsou to hráči doslova napříč generacemi. Šachy jsou jedním z mála sportů, kde spolu mohou měřit síly lidé, které věkově dělí vyšší desítky let data narození.

Před pár dny skončila šachová extraliga družstev, hráli jste ji dva roky, tentokrát vás čeká sestup, ale slzy by člověk hledal marně…

Určitě smutek nevládne. Pro nás všechny to byl úžasný zážitek, naše nejvyšší soutěž patří mezi nejkvalitnější na světě. Jezdily k nám opravdové hvězdy šachového nebe. Každý sestup zamrzí, ale na druhou stranu je to pro nás i úleva. Splnili jsme si velký sen, bylo to ale mimořádně náročné i ekonomicky. Ovšem účast nejmenší vesnice v této elitní soutěži bude už navždy v historii našeho šachu.

Kolik družstev teď hraje v Hošťálkové pravidelné soutěže?

Postavili jsme celkem pět družstev, hráli jsme extraligu, 2. ligu, krajskou soutěž, okresní přebor a naši nejmenší bojovali v okresní soutěži.

Kdo všechno má vlastně o hru zájem?

Dá se říci, že šachy jsou láskou na celý život. Pravidelně se k nám hlásí děti z prvního stupně základní školy. Přibývá ale i lidí středního věku, kteří odhalili tajuplnosti hry na internetových šachových platformách. V našem oddílu máme hráče od sedmi do sedmdesáti osmi let.

Působíte ve vedení Šachového svazu ČR. Kolik lidí u nás v republice hraje šachy aktivně?

V soutěžích, tedy velmi aktivně, asi 13 tisíc hráčů, registrováno máme členů ještě o 10 tisíc více.

Co vám teď dělá radost přímo v Hošťálkové, na co se chystáte v nejbližších dnech?

Úplně dokonalý je mistrovský titul sedmileté Barborky Jochcové, je čerstvý, získala jej mezi zkušenějšími dívenkami před pár dny v Harrachově. A může se tak jako aktivní účastnice těšit na naši velikou akci, což bude 21. dubna už 15. ročník Memoriálu Jana Kováře. Čekáme účast sto padesáti výborných šachistů včetně naší jedničky, velmistra Davida Navary.

Budeme se těšit.

To my také, přijeďte se do naší Sokolovny v neděli podívat.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x