Houbařská pohotovost: pan Josef zasahuje

Je to dobrý. Rostou! Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Je to zajímavé. Ač nepatří k nejnáruživějším houbařům, přesto Josef Vítek z Provodova, muž zlatých rukou a bystrého oka, udává směr letošních nálezů. Před pár týdny odmávl sezónu pravých hřibů a teď pro změnu tu bedlovou. Je na samém začátku a máme se nač těšit.

„Jsou to už téměř čtyři týdny, s kamarádem jsme se vydali spíše na procházku než na hřiby a z okraje lesa nad Provodovem jsme se vraceli s krásnými dvaceti zdravými pravými hřiby dubáky. Rostly přesně týden a pak zmizely,“ popisuje pan Vítek své občasné houbařské realizované sny.

Pak pravé hřiby vystřídaly holubinky.

„To není můj šálek houbařského čaje, ale moc dobře vím, že především mladé plodnice holubinek v pestré barevné škále patří k tomu nejlepšímu, co Vizovické vrchy nabízejí. Ale teď mám zase další období a zase se mění skladba hub,“ popisuje Josef.

Na krajích lesa, ale nejen tam, se teď začínají po desítkách objevovat královny porostů, totiž bedly. Houby, které nepřehlédne ani poloslepý.

„Zase to začalo nenápadně, našli jsme v kapradí u hlavní cesty dvě bedly, další den už deset a tak se těším, co bude dál. Klasika v trojobalu je výborná večeře. Už se těším,“ hlásí zvesela houbařský „prognostik“, s tím, že se už zase začínají v druhé vlně objevovat pravé hřiby.

A to mu z nedalekého Zlína i z Březůvek svými krásným předvíkendovými četnými nálezy stvrzují pánové Zdeněk Čech a Karel Srnec, autoři hezkých fotografií, za něž děkujeme.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x