„Zdravotní potíže způsobené požitím hub jsme během houbařské sezóny řešili několikrát. Pokud se již však zdravotní obtíže u pacientů vyskytly, bylo to většinou tím, že pozřeli špatně tepelně upravenou houbu. To vše však bez nutnosti následné hospitalizace,“ uvádí primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Marie Černochová.
Otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou a výjimečně i halucinacemi. V začátcích nelze odlišit tyto příznaky od jiné otravy jídlem, léky nebo chemikáliemi. Na možnost otravy houbami proto musí myslet vyšetřující lékař a cíleně se pacienta na požití hub ptát, a to i několik dní zpětně.
„Letošní rok jsme však nezaznamenali otravu z hub, která by byla primárně jedovatá, jako například mochomůrka,“ zmiňuje Marie Černochová.
Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat, je těžké poškození jater, jež ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí.
„To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozorňuje Černochová.
Další jedovaté houby, například některé holubinky, působí „pouze“ zvracení a průjem za krátkou dobu po požití.
„Lidé by měli sbírat jen hřibovité houby, a to pouze takové, které dobře znají. To je základní předpoklad, jak se vyhnout dalším potížím. Další rada je nezapomenout na dostatečnou tepelnou úpravu, a také nezapíjet houby alkoholem,“ uzavírá primářka Marie Černochová.