Houbařský smutek na druhou. Les mezi Provodovem, Želechovicemi a Horní Lhotou pláče

Houbařský smutek. Foto: zlin.cz
HORNÍ LHOTA - Stýkají se tu katastry Horní Lhoty, Provodova a Želechovic nad Dřevnicí. V normálních nevyprahlých časech to bývá místo, kam si rádi zajdou houbaři i milovníci poněkud náročnějších lesních procházek. Hemžívá se to tam bedlami, holubinkami, pravými hřiby. Teď se úsek nedaleko silnice mířící k chatové oblasti v Zeleném údolí v jinak příjemně panenské přírodě stal jedním z nejkřiklavějších symbolů, kam až může zajít těžařská vášeň.

Tam, kde bylo ještě na jaře radost zajít, je teď neuvěřitelná spoušť. Vyjeté koleje, vykácené stromy, jejich zbytky i s větvemi na místech, kde každoročně rostly krásné houby a kde se dalo zapomenout třeba zrána na starosti všedních dnů. A báječně čerpat energii pod ranním sluníčkem.

Teď se to na ještě nedávno krásném místě změnilo k nepoznání.

„Nejde o žádnou výjimku, lesní porosty v okolí Provodova, Březůvek, Fryštáku či Želechovic mám zmapovány dokonale. Nájezdy těžařů jsou čím dál častější, lesní porosty nám mizí přímo před očima a dochází k nevratnému poškození houbařských lokalit. Nikdo na to ale neslyší, těžba je čím dál razantnější, o tom, že rozhoduje zisk, svědčí konec konců nakládané dřevo u silnice,“ vypráví muž, který se raději nepředstaví, ale je znát, jak moc je smutný.

Více než výmluvná je naše fotogalerie, tento les prostě žaluje. Mimo jiné stále ze zákona platí, že vlastník lesa je po těžbě povinen uvést les a jeho cesty do původního stavu. To se tady ani v nejmenším neděje…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x