Hrál s Joklem, navlékl dres české i slovenské reprezentace. Legendární Juran zemřel

Zemřel bývalý vynikající útočník a úspěšný trenér Antonín Juran. Foto: FC TRINITY Zlín
ZLÍN – Fotbalový region přišel o jednu z legend. Ve středu 3. srpna zemřel Antonín Juran. Bývalému hráči Zlína a Slovanu Bratislava, který trénoval Slušovice a Uherské Hradiště, bylo 79 let.

„S úctou se s tebou, Tondo, loučí vedení klubu FC TRINITY Zlín, spoluhráči a kamarádi ze staré gardy FC Zlín. Tvoje jméno bude nesmazatelně zapsáno v historii zlínského fotbalu. Čest tvé památce,“ prohlásil Arnošt Hošek, Juranův dlouholetý přítel.

S fotbalem začínal v rodném Blansku, kde již v sedmnácti letech nastupoval za první mužstvo v divizní soutěži. Do tehdejšího TJ Gottwaldov přišel v roce 1966, když předtím narukoval v nedaleké Dukle Kroměříž.

V roce 1970 si jej trenér Vičan vybral jako střeleckou posilu do Slovanu Bratislava. Ve slavném klubu si společně s legendárním Joklem zahrál PMEZ (dnešní Liga mistrů), procestoval Evropu a možná jako jediný žijící fotbalista navlékl dres české i slovenské reprezentace.

Po ročním angažmá a návratu do Gottwaldova byl až do roku 1979 nejlepším střelcem mužstva. Za Gottwaldov odehrál třináct sezon a v roce 1970 vyhrál s mužstvem i Československý pohár. Poté coby hrající trenér působil dalších plných třináct let ve Slušovicích, tedy až do roku 1992.

Úspěšná byla i jeho trenérská kariéra. Po ukončení aktivní činnosti, vystudoval trenérskou “ A“ profi-licenci ČMFS. Postup do nejvyšší soutěže slavil s Drnovicemi, Uherským Hradištěm i slovenskou Dubnicí, do druhé ligy postupoval s Poštornou i se Znojmem. V roce 1999 zachránil v tehdy nelehké finanční situaci Zlín ve druhé lize.

Bývalý skvělý útočník a poté i úspěšný trenér zemřel ve svých 79 letech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x