Hujer by měl radost, švestky zrají a není jich málo

Švestky zrají a není jich málo. Foto: Zlin.cz
BŘEZNICE, PRAVČICE - Švestičky z vlastní zahrádky i vlastního sadu budou. Populární Hujer z takřka kultovního snímku Marečku, podejte mi pero by měl radost včetně své široké rodiny i pedagogů z průmyslovky pro dospělé. Vypadá to, že oblíbeného moravského ovoce bude dost, a tak to logicky znamená "šrumec" i v provoněných domech, kterým se odjakživa říká pálenice.

Nikdo to nechce zakřiknout, ale jeví se jako reálné, že po loňské velmi dobré sezóně pálenek z ovocných kvasů bude následovat další, která by mohla být zapsána jako úspěšná. Švestek je na stromech slušné množství od jihu Slovácka až po Valašsko v okolí Rožnova pod Radhoštěm. V těchto dnech už nabírají barvu, což je jev tradiční, ale první barevné plody se zřejmě kotlů nedočkají.

„Ty, které se barví a jsou mírně zdeformované, nedojdou do času zralosti a je prakticky jisté, že spadnou pod stromy. Nejde ale o nikterak alarmující jev, tak to v dobrých letech bývá,“ vysvětluje Lubomír Chalupa z pálenice v Březnici na Zlínsku.

Pálenici, kde 45 let úspěšně působí „královna matka“, Lubomírova maminka Stanislava, ještě neotevřeli, chystají se na to kolem 25. srpna. A zdá se, že by sezóna mohla být podobně jako v sousedních Březůvkách příjemně dlouhá s přesahem do roku 2022. Zato v Pravčicích mezi Holešovem a Hulínem je už u kotlů rušno.

„Začínali jsme 20. července, lidé vždycky touží vypálit třešňové kvasy, které docházejí velmi rychle, červeného ovoce byla letos opravdu spousta a tak otevíráme dvakrát týdně. Například teď už pálíme také meruňky, naší výhodou je to, že máme zařízení i na menší dávky kvasu. Postupně počítáme taky s mirabelkami, máme už zpracovaný také kvas z mišpulí,“ upozorňuje na zajímavost zdejší páleničář Radoslav Pospíšilík.

Hlavní nápor v četných pálenicích samozřejmě přijde na podzim, kdy se do kotlů dostane největší klasika, jíž jsou švestky. „Stěží si dovedu představit, že bych přes zimu neuctil hosty kvalitní slivovicí, je to něco jako naše rodinné stříbro, spíš bych asi měl říct zlato,“ konstatuje při pohledu na barvící se švestky jedenadevadesátiletý Bohumil Slovák z Provodova.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x