Hurá na Komonec. Svařák vaří dobré vztahy

Hurá na Komonec. Foto: zlin.cz
KOMONEC - Komonec je zajímavé místo ve Vizovických vrších. Leží poměrně vysoko, je tu kóta 672 metrů nad mořem. A svým způsobem geograficky velmi zajímavě spojuje řadu sousedních obcí. Přinejmenším Pozlovice, Dolní i Horní Lhotu, Provodov, Březůvky, Podhradí, Ludkovice, Lípu ale i další a rozhodně nezapomínejme ani na Luhačovice. Nu a zpravidla týden před vlastními vánočními svátky se lidé vydají pěkně po svých nahoru, aby se setkali, poklábosili, trochu popili i pojedli. A jak se říká, dobrou vůli spolu měli. Což není v dnešní době zase tak málo.

U stánku, kde nabízejí mimo jiné voňavý svařák, je docela plno.

„Máme fakt dobré víno, ve várnici je celý pytlík vánočního koření, v tomto sychravém počasí jde o zahřátí,“ směje se paní Leona z Luhačovic. Výdej zahřívadla a úsměvů jí jde dokonale.

„My jsme rády, když jsou lidé rádi. To víte, že jsme svůj produkt taky okoštovaly, ba i štamprlka byla, ale vše v míře tak akorát, pak nás čeká práce s úklidem a odvozem, musíme být ve střehu a plné síle,“ říká kamarádka Renata.

Na odbyt šlo i pivo. „Tentokrát máme jedenáctku pro celé chlapy a osmičku zvanou Divočák pro ty, kteří třeba po tom, co seběhnou z kopce, musejí řídit,“ čepuje pivo i dobrou náladu pan Radek z Luhačovic.

Všechno to zařízení a vybavení se do téměř sedmi set nadmořských metrů musí samozřejmě dopravit. Letos částečně bahno, loni sníh a led.

„Letos je to docela pohoda, ale loni v mrazu nám asi dvě stě metrů pod vrcholem „klekl“ traktor, tak to bylo hodně náročné,“ vzpomíná Radek.

Z lázeňského města vyrazil s manželkou i pan Miroslav. „Máme v nohách osm kilometrů a zpátky jdeme taky po svých, tak se musíme pěkně občerstvit, ale taky si hezky popovídat, cesta zpět bude dlouhá a pro mne i manželku je stěžejní dobrá kondice, kterou dodává dobrá nálada,“ říká zdatný turista.

Jeho paní Iva mezitím nabízí na tomto místě jistě dosud nepitý nápoj. „Tohle je likér z dalekého dvojostrova Guadeloupe s maracujou, račte ochutnat,“ nabízí Iva skutečný unikát.

Věru originální výzdobou čepice udiví další rozesmátý mladý muž.

„Já jsem Michal, rád improvizuji, takže větvičky s jehličím na mé hlavě jsou momentální nápad. A o nápady a radost tady přece jde,“ povídá mladý muž ze Zlína, která zamířil nejdříve na poutní místo Malenisko a pak se vydal další tři kilometry po svých na magický kopec Komonec.

A o tom, že tahle hora skutečně především v předvánočním čase přitahuje hodně mocně, by mohla vyprávět a také vypráví slečna Jana.

„Šla jsem z Ludkovic, odkud pocházím, je tu báječná společnost, vždycky tu potkáte hodně známých. A řeknu vám, nebýt tohoto setkání, tak se sem z Prahy, kde žiji a pracuji, rozhodně jen tak nevydám. Prostě Komonec má svou sílu. A je to tak moc dobře,“ loučí se jako vlastně každý, kdo sem dorazil, s úsměvem a dobrou náladou.

„My sem vyrážíme rádi a už vlastně řadu let, je to v předvánočním čase velice pěkná akce a pořadatelům za ní patří veliký dík,“ dodává Josef Vítek z Provodova.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x