Hurá na vodu. Na slavnostní odemykání Baťova kanálu a řeky Moravy přijedou ministr dopravy i zemědělství

Slavnostní odemykání řeky Moravy a Baťova kanálu se uskuteční 1. května. Foto: archiv, web Zlínského kraje
OTROKOVICE - Letošní plavební sezona na Baťově kanálu bude oficiálně zahájena první májový den v otrokovickém přístavišti na Baťově. Symbolického odemykání vody se zúčastní celá řada významných hostů. V tento den se tradičně uskuteční i Májová pouť, která se odehraje v parku před Společenským domem.

Provoz na Baťově kanálu začíná obvykle již v dubnu, přesto „Odemykání řeky Moravy a Baťova kanálu“ bývá vždy 1. května v některém z měst či obcí ležící podél této vodní cesty. Dějištěm letošního slavnostního aktu bude právě přístaviště v Otrokovi­cích. „V letošním roce se k našemu tradičnímu odemykání vody připojí i akce organizovaná Sdružením obcí pro rozvoj Baťova kanálu, jejímž jsme také členem. Tímto se k nám přesu­ne akce regionálního významu, která sem může přivést nové návštěvníky. Ukazuje se, že investice realizované v přístavišti mají svůj význam a kva­litní zázemí nabízí reprezentativní prostory a zázemí i pro akce většího než městského významu. Věřím, že kromě této, se letos v přístavišti usku­teční další řada krásných kulturních akcí,“ zdůraznila starostka města Ot­rokovice Hana Večerková. Významnými hosty budou ministr dopravy Martin Kupka, ministr zemědělství Zdeněk Nekula a zúčastní se také starostové obcí ležících ko­lem Baťova kanálu, zástupci Zlínské­ho a Jihomoravského kraje, Povodí Moravy, Ředitelství vodních cest, poslanci a senátoři.

Slavnostní program v přístavišti odstartuje v 9.20 hodin vystoupení mažoretek z DDM Sluníčko. „Poté bude následovat zdravice pozvaných hostů, slavnostní přípitek a úderem desáté hodiny bude symbolickým klíčem slavnostně otevřena plavební sezona,“ doplnila dále Alena Velecká, dramaturgyně Otrokovické BESE­DY, která tuto slavnost organizuje. Program v přístavišti potrvá až do 15.30 hodin. Během něj se návštěvní­ci přístaviště mohou těšit na vystou­pení orientálních tanečnic, či dětí ze skupiny Kids dance DDM Sluníčko. O hudební kulisu se postarají kapely Tady a Teď a New Orleans band. Pro děti připraví pracovníci DDM Sluníčko vodnické hrátky a k dispozici bude také zdarma skákací hrad.

V rámci slavnostního dne se mohou lidé projet lodí po řece Mo­ravě, nebo si prohlédnout edukativní loď Jan Ámos či technické plavidlo Jožin, kterým Povodí Moravy udržu­je na kanálu pořádek. „Po celý den budou všem návštěvníkům k dispo­zici služby Turistického informačního centra, a také bufet s občerstvením,“ dodal jednatel Otrokovické BESE­DY Filip Pastuszek s tím, že první květnové pondělí bude patřit také oblíbené Májové pouti, která se bude od 10 hodin odehrávat v parku před Společenským domem. Program zahájí Dechová hudba POLANČANKA. Od 13.30 hod. se dětem bude věnovat Klaun BAILO. Písničky od CRAZY DOGS budou parkem znít od 15.15 hod. a celé odpoledne zakončí v 17.15 hod. WANASTOWI VJECY REVIVAL. Vláček Moravský drak bude tradičně jezdit mezi Společenským domem a přístavištěm.

Zdroj: Šárka Šarmanová, město Otrokovice

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x