I letos mohou Zlíňané změnit své město k lepšímu

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - Spolurozhodovat o rozdělení pěti milionů korun a navrhovat vlastní menší projekty k realizaci. Takovou možnost získají již potřetí obyvatelé Zlína v rámci projektu participativního rozpočtu s názvem „Tvoříme Zlín“, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

„I ve druhém ročníku se nám od navrhovatelů sešlo bezmála třicet podnětných nápadů. Řadu z nich se podaří brzy také zrealizovat. Už nyní je však čas myslet na zapojení do třetího pokračování,“ připomíná Kamila Gamalová, koordinátora projektu Tvoříme Zlín.

Od začátku dubna mohou lidé začít podávat své návrhy a nápady do dalšího ročníku. Během léta bude pracovní skupina složená ze zaměstnanců statutárního města Zlína prověřovat, zda jsou návrhy reálně proveditelné. Na podzim proběhne veřejné představení soutěžních návrhů a budeme veřejnost informovat o možnosti hlasování.

„Samotné hlasování bude zahájeno v listopadu. Poté budou vítězné návrhy představeny veřejnosti a v r. 2021 se začne pracovat na jejich realizaci,“ představila časovou osu projektu „Tvoříme Zlín“ Gamalová.

Zlíňané budou moci navrhovat dva druhy projektů a to tzv. malý projekt (do 0,5 milionu korun) a velký projekt (až 1,5 milionu korun). Realizováno bude právě tolik projektů, kolik se jich vejde do stanoveného rozpočtu pět milionů korun. O vítězných návrzích rozhodnou lidé v hlasování prostřednictvím internetu a mobilního telefonu. Zapojit se však mohou i Zlíňané bez přístupu na síť.

„Na Tvoříme Zlín se mi líbí, že jsou již realizované i nově navržené projekty v rámci města pěkně rozprostřeny od Podhoří po Bartošovu čtvrť až přes Jižní Svahy. Díky tomuto projektu si tak každé sídliště může vylepšovat své okolí podle vlastních nápadů,“ uvedla radní Jana Bazelová.

Kdo nemá přístup na internet, pomohou mu s hlasováním stejně jako stejně jako v minulých ročnících pracovníci městského informačního centra, nebo mohou hlasovat v kancelářích místních částí za asistence příslušného pracovníka kanceláře.

Navrhovat projekty mohou nejen přímo obyvatelé Zlína, ale i lidé, kteří ve Zlíně „jen“ bydlí, ale nemají zde trvalé bydliště. Příkladem jsou studenti univerzity. Návrhy lze zasílat od 15 let. Podmínkou přijetí návrhu však je, že navrhovatel musí mít alespoň dva zástupce, kteří v den podání návrhu dovršili osmnácti let. Podrobná pravidla a další informace jsou k nalezení na webu města, webu projektu tedy na www.tvorimezlin.cz, na stejnojmenném facebookovém profilu https://www.facebook.com/tvorimezlin/ a s dotazy se lze obracet také přímo na e-mail koordinátorky projektu tvorimezlin@zlin.eu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x