I zvířata mají místa posledního odpočinku. Jak je to ve Zlíně?

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Když si tak vyrazíte pěšky nebo na kole ze zlínského Majáku směr Malenovice, narazíte po čtyřech pěti kilometrech nejen na kultivovanou vyhlídku s lavicemi a stolem, ale také na něco, čemu se dá říci psí hřbitov. Pohledy do Malenovic, Otrokovic, ba i vzdálenější Kroměříže jsou parádní, zajímavý je i pohled na nazdobená místa posledního odpočinku čtyřnohých lidských kamarádů a nejvěrnějších přátel.

To, zda se jedná o místa správného určení, ponechme stranou, pozoruhodné je, že ve Zlíně jsou podle pozorovatelů další dvě místa. A to na Podlesí a v Loukách.

„Rozhodně nejde o žádnou spojitost s námi spravovanými lidskými pohřebišti,“ vysvětluje šéf Pohřebnictví Zlín Milan Macura s tím, že se před časem na radnici jednalo o určitých krocích v tomto směru, ale k dohodě nedošlo.

„Podle zákona by neměli lidé v lesích obecně odkrývat zeminu a pohřbívat tam zvířata, nejde ale o zásadní problém,“ říká k problematice mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. Lesy ČR sídlí v Hradci Králové.

Není bez zajímavosti, že se problematikou před časem zabývalo vedení statutárního města. A výsledek?

„Stejně jako ve Zlíně máme i my na okraji města Lesní hřbitov. V jeho oddělené části je také takzvané naturální pohřebiště domácích zvířat,“ popisuje situaci ve východočeské metropoli.

Počty pohřbených psů a koček, to v největší míře, ale třeba i morčat, kanárků či želv už hodně přesáhl dva tisíce.

Celá řada lidí se se svými psy nebo kočkami rozloučí tak, že je pohřbí na zahradě rodinného domu.

„Složitější to ale je v případě těch, kteří mají psy anebo kočky doma v bytě. Těm nabízíme po případné eutanazii jejich letitého životního souputníka i to, že se o poslední věci postaráme a dodáme zvíře do asanačního ústavu,“ naznačuje další možný postup Michael Javora s tím, že kvituje nový trend, kterým jsou krematoria pro zvířata.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x