Igor Stránský se vrací do Slováckého divadla s novinovými Kachničkami

Igor Stránský ve Slováckém divadle. Foto: Kateřina nosková
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Režisér a dlouholetý ředitel Slováckého divadla Igor Stránský se vrací na místo činu. V pátek 14. dubna bude mít na Malé scéně premiéru pořad, který uvede do života spolu se svými přáteli. Vychází z mystifikací s názvem Kachničky, které s mimořádnou popularitou vycházely před lety v novinách.

Pane Stránský, pojďme připomenout, co to byly ty slavné Kachničky?

Krátké mystifikační zprávy, jejichž autorem byl Jiří Jilík, dlouholetý šéfredaktor Slováckých novin.

A jak došlo k tomu, že se nyní Kachničky dostaly na jeviště Slováckého divadla?

Jsme taková parta, ve které je i Jirka Jilík, která se schází každou středu, sedneme si u vínka a povídáme. A jednou nás napadla bláznivá věc, že uděláme Kachničky na jevišti. Byl to společný nápad, společná práce ve společné radostné atmosféře.

Kdo kromě vás a pana Jilíka bude v pořadu účinkovat?

Dramaturg Jan Gogola, fotograf Miroslav Potyka, dva tajemní pánové, jejichž jména neprozradím, a pak ještě Holmes Ilík se svými kolegy.

Zdá se, že dopředu nechcete moc prozrazovat…

Ano, má to být celé překvapení. Možná trochu mystifikace. Podívejte, u Cimrmanů se taky nejdřív něco klábosí, pak se něco stane. A to je vše, co teď prozradím (smích).

Od poloviny 90. let se staly čtenářským hitem Slováckých novin mystifikace, v nichž autor skrytý pod pseudonymem Jiří Kachnička s nadhledem a (ne)korektně glosoval společenské i politické události té doby. Inscenace Kachničky… je připomenutím několika „supernovin“ zneklidňujících nejen nadčasovostí témat, ale i přesvědčením značné části čtenářské obce, že se skutečně udály.

Do našeho pořadu jsme vybrali třináct těchto kachniček, které se nám zdály být nejvhodnější. Jsou totiž výjimečné především svou nadčasovostí a aktuálností,“ říká Igor Stránský.

A jakým tématům se kachničky věnovaly? V Suché Lozi se například podivovali graficky přidělaným vráskám svého starosty, Hradišťané se dívali, jestli pod Havlíčkovou ulicí skutečně začíná podzemní labyrint a autorovi neuniklo ani Slovácké divadlo. Pozdvižení vyvolala například zpráva o tom, že se Rychlé šípy s velkou ostudou opily v Buchlovicích.

Dodnes si to pamatuji. Diváci z celého regionu se pohoršovali a my jsme jim marně vysvětlovali, že nic z toho není pravda,“ vzpomíná dnes už s úsměvem mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.

Premiéra pořadu Kachničky… proběhne v pátek 14. dubna v 19 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x