Ikonická lávka v Kroměříži opět slouží

Lávka přes řeku Moravu v Kroměříži opět slouží svému účelu. Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – V Kroměříži byla v pondělí 7. června dokončena oprava lávky přes řeku Moravu. Ta byla uzavřena od prosince roku 2017, kdy starosta města nařídil její kontrolu. Reagoval tak na zřícení lávky v Praze, která byla postavena podobným způsobem jako ta kroměřížská.

Letos se dodělávaly práce, které při loňské velké opravě neumožnilo zimní počasí. Bylo totiž možné je realizovat jen za příznivých teplotních podmínek, kdy nemrzne a také nepanují tropická vedra.

Oprava lávky je tímto dokončená. Lávka dostala nový „kabát“, je jako nová. Věřím, že občanům i návštěvníkům města bude sloužit další desítky let, jak nám potvrdili odborníci,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Stavbaři se letos postarali o dokončení sanace podhledu nosné konstrukce lávky, zpevnění břehů u revizního schodiště na obou březích řeky Moravy a také dokončili monitorovací systém na měření vlhkosti nosné konstrukce lávky. Hlavní částí oprav ale bylo položení finální pochůzí vrstvy lávky. Přispěje k tomu, aby do konstrukce lávky nezatékalo.

Celkové náklady na statické zajištění lávky činily zhruba sedm milionů korun, oprava povrchu, výměna hydroizolace a zábradlí a sanace podhledu nosné konstrukce lávky přišla na necelých devět milionů korun. Letošní práce opravu lávky neprodražily, byly součástí veřejné zakázky, jejíž realizace byla zahájena loni. „Za zhruba 16 milionů korun tak máme opravenou lávku, která vydrží několik desítek let. Stavba nové lávky by byla několikrát dražší,“ doplnil Němec.

Lávka byla od 15. prosince 2017 zavřená kvůli kontrole, kterou starosta nařídil poté, co se v Praze zřítila lávka postavená podobným způsobem. Diagnostiku lávky dostali na starost odborníci z Ústavu betonových a zděných konstrukcí stavební fakulty VUT v Brně. Dospěli k tomu, že část nosných lan lávky je poškozena korozí a že je nutné lávku opravit. Podle závěrů týmu VUT šlo ale lávku opravit, nebyla v tak špatném stavu jako například podobná lávka v Nymburce ve Středočeském kraji, která byla zbourána.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x