Imobilní muž spadl z vozíku a nemohl se dostat zpět. Na podlaze ležel dva dny

Ilustrační foto
ZLÍN – V pondělí 27. března prověřovala hlídka Městské policie Zlín oznámení o seniorovi, který přestal reagovat na pokusy o navázání telefonického kontaktu. Jak se záhy ukázalo, imobilní muž spadl z vozíku a nedokázal se dostat zpět. Na podlaze svého bytu tak ležel bez jídla a pití dva dny.

Pár minut po třetí hodině vyjížděla hlídka Útvaru operativního zásahu MP Zlín do bytového domu v centru krajského města. Po příjezdu se strážníci pokusili zkontaktovat s devětašedesátiletým mužem a zjistili, že se dotyčný nachází uvnitř svého bytu.

Tomu se po chvíli podařilo s vypětím všech sil připlazit ke vstupním dveřím a hlídce otevřel. Jak bylo poté zjištěno, imobilní muž během víkendu sesedl ze svého invalidního vozíku a již se nedokázal vlastními silami dostat zpět. Více než dva dny nic nejedl, a byl tudíž velmi slabý a dehydrovaný,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Strážníci městské policie na místo následně přivolali zdravotnickou záchrannou službu, která seniora převezla do Krajské nemocnice Tomáše Bati. Hlídka také vyrozuměla o nešťastné události s dobrým koncem jeho příbuzné.

Situace, kdy dojde k pádu imobilního člověka z vozíku nebo lůžka, se stávají poměrně často a zlínští strážníci pomáhají s jejich zvednutím přibližně jedenkrát do týdne. „Problém přitom mnohdy představuje skutečnost, že se nepodaří zvednout indisponovanou osobu jeho rodinným příslušníkům, kteří jsou také ve vysokém věku nebo nemají dostatek potřebné síly,“ vysvětlil Janík.

Pokud ovšem žije takový člověk sám, měl by mít vždy u sebe nebo v dosahu mobilní telefon, aby si mohl přivolat pomoc. „Bez něj se totiž může stát vlastní byt vězením, z nějž není uniku,“ dodal Pavel Janík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x