Inflace může novou dálnici D55 prodražit až o 30 procent

Foto: dalniced55.cz
STARÉ MĚSTO - Stavbu dálnice D55 kolem Starého Města prodraží zvyšování cen stavebního materiálu a inflace. O potížích rozestavěných úseků diskutoval se starosty dotčených obcí a zástupci stavebních firem ministr dopravy Martin Kupka.

Zvyšování cen stavebních materiálů, energetická krize a rostoucí inflace by mohly prodražit stavbu obou úseků dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem a Moravským Pískem až o 30 procent, což činí kolem půl druhé miliardy korun.

Oba úseky o délce 17 kilometrů měly podle ministra dopravy Martina Kupky problémy při složitém zakládání mostu u Moravského Písku, v severní části zase stavbu komplikoval archeologický průzkum. Obě stavby by ale podle jeho slov měly být otevřeny podle harmonogramu, tedy v roce 2024.

To, co teď provází všechny stavby v České republice, je dramatické zdražování stavebního materiálu, ale také nedostatek například kameniva. To je jeden z problémů na této stavbě, protože ta zdrojová ložiska jsou poměrně daleko a musí se dovážet často ze 60 kilometrů vzdálených míst. Tohle musíme překonat, tady jiné zdroje prostě nejsou. Je to přírodní omezení, se kterým se stavba musí vypořádat, a zhotovitel s tím už při podávání nabídky nepochybně počítal,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Budované úseky dálnice D55 by měly odvést tranzitní dopravu ze silnice I/55 i ze silnice II/427 a ulehčit tak dotčeným obcím a městům v regionu.

Plynulost dopravy je velmi důležitá. To, že nějaké množství aut projede určitým územím plynule, je daleko ekologičtější než neustálé rozjíždění a brždění. Nehledě na to, že jsou neustále ohrožováni všichni ti lidé, kteří se kolem těch komunikací pohybují. O neustálých zácpách nemluvě,“ myslí si starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Po otevření daného úseku D55 se uleví také obyvatelům a řidičům ve Starém Městě. „Nám nastane největší úleva zejména v severní části Starého Města, kde je dnes doprava velmi zahuštěná, tvoří se tam kilometrové kolony,“ sdělil starosta Starého Města Kamil Psotka.

Po kompletní dostavbě propojí asi sto kilometrů dlouhá dálnice D55 střední, jihovýchodní a jižní Moravu a u Břeclavi nedaleko hranic se Slovenskem se napojí na dálnici D2 mířící do Brna a na Prahu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x