Inspiraci hledám v regionálních surovinách a v přírodě, říká šéfkuchař Aleš Úlehla

Aleš Úlehla. Foto: Lázně Luhačovice, a.s.
LUHAČOVICE - Aleš Úlehla je už téměř rok šéfkuchařem luhačovického hotelu Alexandria. Vaří bezmála 30 let, z toho polovinu ve Švýcarsku, v německém Rustu a londýnském hotelu Marriott. Pár minut před otevřením Francouzské restaurace jsme si stihli popovídat nejen o práci šéfkuchaře.

Co je podle vás nejdůležitější při samotném vaření?

Můj první šéfkuchař ve Švýcarsku říkal, že je to otázka štěstí, a musím říct, že když je člověk v psychické pohodě, vaří se stokrát lépe. Samozřejmě je to i o surovinách, zjednodušeně řečeno, klid, kvalitní suroviny a věnovat čas i péči všem krokům během vaření. Když toto dodržíte, jídlo bude vždy chutnat skvěle.

Co děláte jako první při příchodu do kuchyně?

Ráno zkontroluji snídaně v hotelové restauraci, přijmu zboží, připravím si nože a začínám vařit obědové menu.

Předpokládám, že každý kuchař má své vlastní nože, jak si je vybíráte?

Ano, i u nás má každý kuchař své nože. Nůž musí takzvaně padnout do ruky, to je při výběru to nejdůležitější.

Kde berete inspiraci?

Inspiraci hledám v regionálních surovinách a jejich zapomenutých i osvědčených kombinacích a v přírodě.

Co obnáší příprava jídelního lístku?

Základem při tvorbě nového menu je výběr surovin podle ročního období a aktuální sezóny. Nabídka musí být pestrá, tak, aby si každý vybral to své. Samozřejmě naši nabídku doplňuje každý den polední menu za výhodnou cenu.

Pokračování rozhovoru najdete zde.