Inspirativní proměny veřejných budov jsou k vidění na výstavě ve Zlíně

Foto: Jiří Balát
ZLÍN - Jak šikovně lze opravit staré, chátrající nebo málo využívané objekty, případně zanedbaná veřejná prostranství, a dát jim šanci, aby znovu sloužily veřejnosti, ukazuje výstava Má vlast cestami proměn, která je do konce letošního roku instalována u 14I15 BAŤOVA INSTITUTU, před vstupem do Muzea jihovýchodní Moravy a Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, informovala server Zlin.cz Helena Mráčková ze zlínského hejtmanství.

Zajímavé proměny ze Zlínského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje a také jedna ze Slovenska, jsou zdokumentovány na fotografiích umístěných na devíti stojanech. Při vernisáži konané 3. prosince radní Zlínského kraje Jan Pijáček poděkoval starostům obcí, v nichž se zdařilé obnovy uskutečnily, a předal jim památečná srdce vyrobená ve sklářském studiu Breznický ve Strání.

„Města a obce ze Zlínského kraje mají co ukázat a zároveň se můžeme inspirovat krásnými proměnami odjinud. Sám jsem působil na radnici a vím, jak je těžké prosadit projekt, který má hlavu a patu. Starostky a starostové mnohdy musí jít proti většinovému názoru a až po realizaci projektu se přízeň obrátí a nově vzniklá věc je vnímána a přijímána pozitivně. Každý, kdo jde takto vytrvale za svou vizí, je srdcař, protože pro komunitní život obětuje mnoho svého času a kus svého srdce,“ řekl radní Jan Pijáček, zodpovědný za řízení dotačních programů a cestovní ruch.

Do letošního ročníku se v celé republice přihlásilo 110 projektů, přičemž nejvíc jich bylo z Moravy.

„Mnoho lidí si představuje, že projekty jsou často jen rekonstrukce nějakých starých historicky významných objektů, ale proměna veřejných prostranství mívá mnohem širší rozsah a využití. V letošním roce je ohromující pestrost projektů ze Zlínského kraje a jsou zastoupeny téměř všechny kategorie veřejných prostranství,“ dodal radní Pijáček.

Prezentuje se například místní muzeum v Bystřici pod Lopeníkem, které obec vybudovala v zakoupeném starším domku a nyní slouží nejen turistům, ale také se tady vyrábějí džemy, mošty a sušené ovoce. Zajímavá je také proměna místa po zámečku Pepčín v Drslavicích, bytový dům pro seniory vybudovaný z bývalé fary v Komni a další.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x