Instalace Filipa Beránka zahajuje seriál výstav SMYSL SMYSLŮ

První z pětidílné série výstav pro.story. Foto: prostory.work
ZLÍN – Galerie a muzea jsou zatím stále zavřená, ale malou dávku kultury Zlíňané přece jen dostanou. A to díky unikátnímu pětidílnému seriálu výstav SMYSL SMYSLŮ, který pořádá ateliér pro.story. Jako první je k vidění instalace slovenského fotografa Filipa Beránka zaměřená na základní smysl – zrak.

SMYSL SMYSLŮ je výstavní seriál zlínského výstavního ateliéru pro.story, který se skládá z 5 výstav a 5 výtvarníků v kontextu 5 smyslů a kognitivní funkce publika. Umělci dostali prostor zacílit na smyslové vnímání kolemjdoucích prostřednictvím svých výtvarných prací v prostorech ateliéru ve 2. výloze 1. internátu nad Obchodním domem nebo v jeho přilehlém okolí.

Obecenstvu se tak postupně dostane interakce se zrakem, hmatem, sluchem, čichem a chutí. Směs výtvarných interpretací SMYSL SMYSLŮ se zaměří na práci se vstupními informacemi a jejich transformaci při utváření pocitu a názoru publika.

První výstavy z cyklu se ujal slovenský fotograf Filip Beránek, který zpracoval téma základního smyslu – ZRAKU do instalace citylightu ve výloze. Umožnil tak návštěvníkům potěšit se výtvarným dílem bez vstupenky, bez povolení nebo otevření dveří. A to nejen ve dne, ale taky v noci, kdy září do okolí a lidé s v něm vidí.

Slovenský fotograf Filip Beránek vnímá fotografii jako prostředek k zachycení světa a není pro něj jen vizuálním povídáním. Zrak upíná k objektům s estetickým přesahem v druhém plánu a nabízí tu možnost i publiku. V kontextu dnešní doby vyzývá vidět přehlížené a přemýšlet o tom, co skutečně vidíme nebo co vidět máme nebo chceme. A otevírá otázku, kde začíná a končí vnitřní a vnější realita.

Filip Beránek studoval na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě a poté v Ateliéru reklamní fotografie ve Zlíně.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x