Investice Zlína přesáhnou 400 milionů korun

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN – Přebytkový rozpočet na rok 2020 schválili zastupitelé již na konci roku 2019. Celkové příjmy by měly dosáhnout výše 1 664 735 000 Kč, zatímco výdaje 1 661 935 000 Kč, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Celkové zdroje města pro investice a opravy majetku v roce 2020 budou přesahovat 400 milionů korun.

Návrh rozpočtu města byl schválen zastupiteli, když získal při hlasování nadpoloviční většinu 28 hlasů. Přijetí rozpočtu umožní městu i v roce 2020 plnit všechny povinnosti od zajištění provozu až po nové investice. Celkové zdroje města pro investice v roce 2020 dosahují výše 418 milionů korun. Jedná se o součet investičních zdrojů ze schváleného rozpočtu (234 milionů korun) a tzv. čistého přebytku vyplývajícího z uzavřeného hospodaření roku 2019 (184 milionů korun). Akce, které přecházejí z roku 2019 do letošního roku, činí v součtu 291 milionů korun.

V rámci přidělených finančních prostředků se počítá s významnými investicemi do oblasti dopravy. Nejvýznamnějšími investicemi jsou tak realizace SMART – Navigačního parkovacího systému a dispečinku ITS ve Zlíně, vybudování chodníku podél silnice III/4912 v ul. Velikovská, Zlín- Štípa, realizace projektové dokumentace plánu udržitelné městské mobility města Zlína (SUMP) nebo regenerace sídliště v Malenovicích. Celkové přidělené finance v oblasti dopravy činí 133 milionů korun.

V oblasti školství se plánují investice v hodnotě 44 milionů korun, kdy se uskuteční rekonstrukce jídelny v ulici Hradská, jejíž účelem bude kompletní rekonstrukce budovy včetně realizace přístavby objektu, díky níž dojde k rozšíření prostoru jídelny, kuchyně, stávajících šaten i vstupu pro strávníky. Dále budou zrekonstruovány učebny řemeslných oborů nebo zahrada u mateřské školy na Kudlově.

V bytové oblasti poputují investice ve výši 22 milionů korun např. do rekonstrukce páteřních rozvodů 1. segmentového domu na Jižních Svazích nebo modernizaci bytů, které jsou v majetku města.

Ze zbývajících finančních prostředků se bude realizovat například biotop v rámci Centrálního parku na Jižních Svazích, IT infrastruktura do základních škol, obnova dětských hřišť, výstavba výběhu Karibuni v Zoo Zlín, projektová dokumentace k Velkému kinu nebo rekonstrukce objektu Mlýnská, která je využívána jako knihovna nebo klub seniorů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x