Iva Janžurová má 80, Zlín ji poctil už před třinácti lety

Iva Janžurová na Zlín Film Festivalu. Foto: Filmfest
ZLÍN - Za pár dnů začne sedmé desetiletí zlínského Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Za dlouhá léta se tu objevila neuvěřitelná plejáda našich i zahraničních filmových tvůrců. Hvězdy skutečně světového formátu. Lidé, kteří zasvětili svůj život filmu v jeho různých polohách. Nejčastěji, ale zdaleka nejen, hereckých.

Od roku 1997 udělují organizátoři festivalu Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti. Jedna z držitelek ocenění má právě dnes rovných osmdesát.

Iva Janžurová se v interview pro média vyjádřila ve smyslu, že to bere trochu jinak. „Řekněme jako čtvrté dvacáté narozeniny,“ pravila dnes už vlastně herecká legenda.

Ve Zlíně na festivalu na rozdíl od jiné nedávné jubilantky, o desetiletí starší Jiřiny Bohdalové, nebývala tak častým hostem, ovšem o to vzácnějším.

„Bylo to v roce 2008, kdy jsme paní Ivu ocenili Zlatým střevíčkem, měla z toho tehdy velikou radost a my pochopitelně také,“ vybavuje si mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

I proto dnes letí ke slavné české herečce přání mnoha sil a zdraví také od pořadatelů nejstarší světové přehlídky svého druhu. Janžurovou si nejen dětští diváci určitě vybaví z Létajícího Čestmíra, Arabely, což jsou televizní seriály, z filmů mimo jiné ze snímků Jak se točí rozmarýny nebo třeba Páni kluci.

Vitální dáma, jedna z top hereček posledních více než padesáti let, je se svým Zlatým střevíčkem ze zlínského festivalu v úžasné společnosti dalších čtyřiadvaceti velkých osobností.

„Patří mezi ně třeba zlínský tvůrce filmů pro děti a mládež Josef Pinkava, další režiséři Václav Vorlíček nebo Karel Kachyňa, z herců a hereček třeba Jiřina Bohdalová, Lubomír Lipský, Libuše Šafránková a řada dalších. Pak také Adolf Born, Zdeněk Svěrák, Karel Gott a jako zatím poslední v roce 2020 Eliška Balzerová,“ přibližuje jen letmo elitní společnost, do níž dnešní jubilantka patří, mluvčí Kateřina Martykánová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x