Jaroslav Valenta se oboru věnuje spoustu let a má opravdový přehled. Když začne sklizeň, je vždycky hodně rád. To proto, že se zúročuje práce, která jinak už dlouho dopředu vidět není.
Prý máte letos i kombajn?
Jasně, ale není to žádná novinka. Víte, my tak v nejlepším slova smyslu říkáme paní Jarmile Chudárkové ze sousedních Martinic. To je úžasná dáma, která je tu každé ráno s dalšími už taky velmi zkušenými kamarádkami, jsou to naše ceněné spolupracovnice. Právě díky nim, ale i díky studentům, můžeme vozit čerstvé jahody mimo Holešov, třeba do Zlína.
Kolik toho nejlepší brigádníci zvládnou?
Tahle dáma dokáže od rána do dopoledne, do desíti hodin, sklidit šedesát a někdy sedmdesát kilo jahod. Je to těžká práce, jen si to zkuste.
Taky, že ano. Samosběr je v plném proudu, jaké jsou cenové relace?
Od šedesáti do sto korun za kilo. Momentálně si lidé sbírají rumbu, což je jedna z nejranějších odrůd, následuje Asie, podobná, raná, ale ještě sladší.
Proč jsou jahody vlastně tak ceněné?
Jde o komplex vitamínů, zdaleka nejenom céčko. S klidným svědomím a dlouholetou zkušeností tvrdím, že díky komplexu cenných látek včetně minerálů je jahoda snad nejzdravější ovoce kolem nás.
Ještě k té práci. Kdo zkusil, potvrdí, že je to pořádná řehole.
Jo, je to tak, jde o to umět se v řádcích na slámě pohybovat, nikdo nevydrží dlouho vestoje řekněme ve stavu ohnutém. A proto je nejlepší mezi řádky na slámě prostě klečet.
Zamlsáte si v jahodovém stylu?
No jejda. Můj tip zní: jahodová mísa. Tedy čerstvé jahody v zakysané smetaně, kdo chce, může mírně přicukrovat. K tomu piškoty. Osvěžení v horkých dnech lepší než studená sprcha.