Jahody a jejich hody. Už je to tu zase, v akci i jahodový „kombajn“

Foto: zlin.cz
HOLEŠOV - Čas malin nezralých a jahod zralých je tady. Na holešovských plantážích, na zdejších šesti hektarech, začala sklizeň jahod. Lidé sem jezdí za samosběrem, brigádníci si tu rádi přivydělají šikovnýma rukama, holešovské jahody jsou velmi žádanou značkou a k dostání jsou například ve Zlíně na tržišti v centru krajského města, které už ve své archaické podobě pěje snad opravdu labutí píseň.

Jaroslav Valenta se oboru věnuje spoustu let a má opravdový přehled. Když začne sklizeň, je vždycky hodně rád. To proto, že se zúročuje práce, která jinak už dlouho dopředu vidět není.

Prý máte letos i kombajn?

Jasně, ale není to žádná novinka. Víte, my tak v nejlepším slova smyslu říkáme paní Jarmile Chudárkové ze sousedních Martinic. To je úžasná dáma, která je tu každé ráno s dalšími už taky velmi zkušenými kamarádkami, jsou to naše ceněné spolupracovnice. Právě díky nim, ale i díky studentům, můžeme vozit čerstvé jahody mimo Holešov, třeba do Zlína.

Kolik toho nejlepší brigádníci zvládnou?

Tahle dáma dokáže od rána do dopoledne, do desíti hodin, sklidit šedesát a někdy sedmdesát kilo jahod. Je to těžká práce, jen si to zkuste.

Taky, že ano. Samosběr je v plném proudu, jaké jsou cenové relace?

Od šedesáti do sto korun za kilo. Momentálně si lidé sbírají rumbu, což je jedna z nejranějších odrůd, následuje Asie, podobná, raná, ale ještě sladší.

Proč jsou jahody vlastně tak ceněné?

Jde o komplex vitamínů, zdaleka nejenom céčko. S klidným svědomím a dlouholetou zkušeností tvrdím, že díky komplexu cenných látek včetně minerálů je jahoda snad nejzdravější ovoce kolem nás.

Ještě k té práci. Kdo zkusil, potvrdí, že je to pořádná řehole.

Jo, je to tak, jde o to umět se v řádcích na slámě pohybovat, nikdo nevydrží dlouho vestoje řekněme ve stavu ohnutém. A proto je nejlepší mezi řádky na slámě prostě klečet.

Zamlsáte si v jahodovém stylu?

No jejda. Můj tip zní: jahodová mísa. Tedy čerstvé jahody v zakysané smetaně, kdo chce, může mírně přicukrovat. K tomu piškoty. Osvěžení v horkých dnech lepší než studená sprcha.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x