Jak chutná Zlínský kraj. A jak vaří?

Foto: Výstaviště Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Byla radost projít si v pátek a v sobotu kroměřížské výstaviště. První den gastrofestivalu Chutě Zlínského kraje si vzal slovo po delším čase déšť. Což bylo nepříjemné jen do jisté míry, výstavní areál je totiž do značné míry zastřešený a to se tentokrát projevilo jako velmi prozíravé. Jednou z akcí, která navýšila setkání výrobců dobrot mnoha druhů ze Zlínského kraje, byla soutěž o mistra Zlínského kraje ve vaření středních škol s gastronomickým zaměřením.

Pořádnou porci, nikoliv jídla, ale zodpovědnosti ve funkci hlavního rozhodčího jedinečné kuchařské soutěže si nabral hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Mám to těžké, nesmím fandit nikomu, to je jasné, už proto máme takový rozhodcovský triumvirát, dva moji kolegové nejsou ze Zlínského kraje, objektivita zaručena. Ale řeknu vám, že je to chvílemi těžší než vlastní funkce hejtmana,“ smál se Holiš mezi mladými kuchaři.

„Pro nás to byla úžasná zkušenost, museli jsme připravit pokrm z krkovičky a pak také předvést vlastní fantazii při tvorbě dalších příloh. Dělali jsme třeba fermentované vločky, hráškové pyré a přílohu z kedlubny,“ hlásil ve stylovém kuchařském oděvu Tomáš, prvňák ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka ze Vsetína.

Výborně ho doplňovala kamarádka Vendula. „Snad jsme zavařili dobře, ale stres tam byl, to víte, vařit před lidmi není snadné, ale ta soutěž nás úplně nadchla. Vařit mne fakt baví, stejně tak se mi ale líbí barmanství,“ hodnotila svoji účast spokojená mladá kuchařka.

„Myslím, že tahle soutěž má velký význam, jsme krajem plným turistických atraktivit, lidé se vždycky budou chtít dobře najíst, občerstvit se a když k tomu vychováme kvalitní odborníky, ať kuchaře, číšníky, provozní nebo třeba barmany, bude to tak, jak má být,“ dodal hejtman Radim Holiš.

Ten se potom spolu s dalšími organizátory ujal role správného hostitele, když předával ceny nejúspěšnějším.

V premiérovém ročníku Chutí Zlínského kraje se mistry kuchařského zápolení stali zástupci Střední školy obchodu a gastronomie ze Zlína. Cenu hejtmana si pak odnáší Střední škola hotelová a služeb z Kroměříže.

--> --> --> --> -->