Jarní prázdniny lákají lyžaře na svah. Horská služba nabádá k opatrnosti

foto: Horská služba Beskydy
BESKYDY – Ve čtvrtek 9. února se ve skiareálu Bílá v Beskydech přihodilo celkem třináct úrazů. S blížícími se jarními prázdninami tak horská služba vyzývá všechny lyžaře k opatrnosti.

Horská služba zasahovala ve čtvrtek 9. února ve skiareálu Bílá v Beskydech hned třináctkrát. Všechny zásahy se týkaly následků pádů na lyžích.

Ve třech případech jsme museli kontaktovat rychlou záchrannou službu a jednou leteckou záchranku. Vrtulník transportoval poranění páteře a bérce, sanitka pak zranění hlavy, pánve a bérce,“ vyjmenovává zranění zasahující člen Horské služby Beskydy Čestmír Strack.

V dalších devíti případech šlo o lehčí zranění, většinou naražení končetin. Ta nevyžadovala transport zdravotnickou záchrannou službou. Tyto případy horská služba vyšetřila a lyžaře následně propustila do vlastní, v případech dětí rodičovské, péče. Ti se pak, s ohledem na následný vývoj poranění, v případě potřeby sami dopravují k lékařskému vyšetření.

Pátek 10. února byl už podle horské služby mnohem klidnější. I tak ale museli záchranáři zasahovat ve čtyřech případech. Dvakrát šlo o lehké poranění končetin. Další dva případy si ale vyžádaly povolání vrtulníku a transport do nemocnice.

Areál je špičkově připravený, podmínky k lyžování jsou ideální, navíc v okolí probíhají jarní prázdniny, takže na hory míří i méně zdatní lyžaři a turisté. Troufám si říct, že na vině velkého počtu zranění posledních dní je těchto několik aspektů, které se teď sešly,“ hodnotí situaci Strack.

Právě ideální podmínky a příznivé počasí táhnou na hory i takzvané sváteční lyžaře. Ti kvůli svému náhlému nadšení ztrácí obezřetnost. Jejich jízda potom vlivem vysoké rychlosti, a ne vždy odpovídajícím schopnostem končí v mnoha případech pádem.

Ač k několika zraněním došlo, musím návštěvníky skiareálu velmi pochválit. Až na výjimky mají všichni helmy, na svou bezpečnost opravdu dbají,“ říká Strack.

„Spolupráce s provozovateli skiareálu Bílá je bezvadná, bezpečnostní opatření i situaci na sjezdovkách mají zvládnutou a na nastalé situace reagují pružně. Stejně tak nemohu než pochválit spolupráci s místní leteckou záchrannou službou Kryštof 5 a zdravotnickou záchrannou službou z Frýdku Místku a Třince, se kterými spolupracujeme na denní bázi,“ pochvaluje si a uzavírá náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x