Jaro v nás, jaro v ulicích, jaro na keřích, jaro na stromech, jaro na loukách. Ale…

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Tak co, je to už na sklonku letos o den delšího měsíce února jaro, nebo pořád ještě pouhý přírodní žertík a šalba? A přijde ještě zima v plné parádě? A co je to vlastně za pořádky? Není momentálně vděčnějšího tématu, než právě řeči a diskuse o počasí a o přírodě vůbec. Však to také na přelomu února a března vypadá jako málokdy.

V parku rostou květy na záhonech, keře a stromy nasazují pupeny, neklamné to znaky květů. Teploty právě u nás v kraji odpoledne od patnáctky do osmnáctky a mírné ochlazení možná o víkendu. Což ovšem neznamená, že by šly k nule, za chlazení už nutno označit to, když po poledni nepřekročí teploměry desítku.

Zlíňan křtěný Dřevnicí, jako vždy velmi vitální pan Svatopluk Siegel si to razí Zlínem pěkně nalehko v šortkách.

„Víte, počasí je nevyzpytatelné, ještěže je neumíme ovlivnit, ale aby bylo v tomhle období už pět týdnů tak teplo, tak to si za desítky let nevybavuji. Tím myslím délku té oblevy,“ vysvětluje s tím, že mu to náladu ani nezhoršuje, ani nevylepšuje. „Beru věci tak, jak jdou, a nevzrušuje mě to, koneckonců květy v parku jsou jistě mnohem hezčí než břečka a bláto se studeným větrem,“ má jasno.

„Mě na tom něco přeci jen vadí, mám rád přírodu a samozřejmě jaro. Ale když teď slyším, že v Alpách napadly desítky centimetrů sněhu, tak se jen obávám, aby třeba na jihu Moravy nevykvetly v těch teplých časech meruňky a pak je spálily mrazy, které podle mne ještě musejí přijít,“ přidává pohled na věc Robert Hustý.

V každém případě docela hledí návštěvníci města, a to z Liberce. Jde o trojici z realizačního štábu fotbalistů, kteří přijeli do Zlína k pohárovému zápasu. „U nás je také nezvykle teplo, ale přitom o dobrých deset stupňů méně. V tomto čase ale i tak naprosto nezvyklé počasí,“ říkají unisono při pohledu na kvetoucí Zlín.

Příroda se prostě probudila mnohem dříve než kdy jindy. A příliš dobré znamení to není. Ale důvody k údivu ano. „Sousedovi už nasazuje vinohrad pupeny, jde o slunečné místo a tady jsou vysoké teploty opravdu hodně znát. U mne zatím ne a moc bych si přál, aby vše zůstalo ve standardních časech, ale mohu říct, že jsme někde o dva i tři týdny vepředu,“ přidává se do debaty zkušený vinař z Velehradu Vojtěch Luža.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x