Jaroslav Balaštík: v Lotyšsku nás vítal folklórní soubor

Jaroslav Balaštík: v Lotyšsku nás vítal folklórní soubor.
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Zrovna dumal, kam vyrazí s rodinou na víkendový výlet, když tu mu do myšlenek vtrhlo přání Zlin.cz o vzpomínku na hokejový šampionát v Lotyšsku před patnácti lety. Tamtéž se o medaile začne hrát za pár dnů. Jaroslav Balaštík byl vstřícný a ochotný. Jako vždy.

Před patnácti lety jste byl v reprezentačním týmu, který na MS v Rize získal parádní stříbrné medaile, co si tak trochu zavzpomínat?

Proč ne, nejdříve stěžejní dojem. Čas strašně letí, připadá mi to, jako by se hrálo před pár týdny.

Co si vybavíte jako první zážitek?

Když to vezmu chronologicky, tak hned první dojem byl výborný. Na letišti nás vítal folklórní soubor, nezapomínejte, že jsem ze zpěvného kraje(Uherské Hradiště). Město bylo a určitě je pěkné, sympatické.

Úvod byl pěkně ostrý, pamatujete?

No jasně, hned nás čekalo utkání s domácími, nabitá hala a výsledek 1:1 se nezdál jako nic moc.

Hrálo se nejdříve ve čtyřčlenné skupině, pak osmifinálové, až pak play off a finále.

My jsme skončili v osmifinále až na posledním čtvrtém postupovém místě, do čtvrtfinále jsme vyfasovali Rusko a zdálo se, že pojedeme domů.

Což se naštěstí nestalo.

Mančaft zabral v pravý čas, Zbyněk Irgl rozhodl v nastavení, paráda. Jen připomínám, že v řadách soupeře hrály takové hvězdy NHL jako třeba Malkin nebo Ovečkin.

Vy jste ochutnal tři šampionáty, na tomto se Vám dařilo nejvíce…

Bylo to fakt slušné, čtyři góly, dvě asistence, vítězný gól proti Kanadě, rád vzpomínám. I na semifinále, kdy jsme udolali 3:1 silné Finy.

Ve finále Vás Švédi přehráli. Zvítězili 4:0. Nemrzí to po letech?

Měli úžasný mančaft, moře kluků z NHL, opravdové hvězdy, nezapomínejme, že nedlouho předtím vyhráli olympijské hry.

Budete sledovat letošní mistrovství?

Přímo povinně a rád. Z pozice hokejového agenta to ani jinak nejde. Jsem zvědav i na svého svěřence Filipa Chytila, věřím, že si po sezóně v New York Rangers malinko orazil a půjde mu to.

A jinak se trojnásobný nejlepší střelec české extraligy baví čím?

Nejvíc mne baví, že se zlepšuje koronavirová situace, tak snad se budu moci víc věnovat i trénování hokejistů Uherského Brodu. A samozřejmě i rodině, to je jasné.

Vzpomínáte i na zlínské hokejové tituly?

No jejda, tohle nevymažete, je pozoruhodné, jak silná generace se v posledních patnácti letech ve Zlíně sešla, teď je to slabší, ještě v minulé sezóně přitom hrálo sedm mých spoluhráčů z roku 2014, kdy jsme se radovali z druhého titulu. Našim následovníkům samozřejmě držím pěsti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x