Je lepší přijít dřív než později: krajská nemocnice nabízí vyšetření očí na zelený zákal

foto: KNTB
ZLÍN – Počínaje dneškem startuje takzvaný Světový týden glaukomu neboli zeleného zákalu. A do preventivní kampaně se zapojí i zlínská Baťova nemocnice. Zdravotníci zdejšího očního oddělení ve středu 13. března nabídnou zájemcům bezplatné preventivní měření nitroočního tlaku.

Nejdřív si člověk začne všímat, že má občas malé výpadky v zorném poli, které ho nijak zvlášť netrápí. Pak se ale začnou zvětšovat a brzy už jsou zkrátka nepřehlédnutelné. Ztrácí se periferní vidění, z předmětů a postav jsou jen stíny. Zrakový nerv degeneruje a odumírá. Tento děsivý popis patří tichému zloději zraku – glaukomu, lépe známému jako zelený zákal.

Příznaky glaukomu se většinou dají odhalit jen lékařským vyšetřením. Rizika s sebou přináší vysoký nitrooční tlak, vyšší věk nebo výskyt zeleného zákalu u někoho z blízkých příbuzných. Včasné odhalení je základ, a proto se Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně zapojí do Světového týdne glaukomu. Přesněji ve středu 13. března od 14.30 do 16.30 hodin nabídne na očním oddělení bezplatné preventivní screeningové měření nitroočního tlaku. Objednání netřeba.

„Zvýšený nitrooční tlak je s diagnózou glaukomu úzce spjat. Proto je důležité navštívit svého očního lékaře zejména v případě, že pacient pociťuje nějaké změny ve vidění nebo bolesti očí. Samotné vyšetření na speciálním přístroji zabere jen několik minut. Pokud budou hodnoty zvýšené, pacienta objednáme na komplexní oční vyšetření,“ popisuje průběh preventivního vyšetření v rámci glaukomového dne oční lékař Jan Pohanka.

Na očním oddělení krajské nemocnice ošetřují zdravotníci pacienty v glaukomové poradně každý všední den. Léčba je potom u každého individuální. „Nejčastěji probíhá pomocí kapek, které snižují nitrooční tlak a pacient si je dlouhodobě aplikuje do oka. Další možností jsou laserové zákroky a také chirurgické výkony – klasické i mikroinvazivní,“ vypočítává možnosti léčby Pohanka.

Oční oddělení Baťovy nemocnice nabízí komplexní léčbu zeleného zákalu v plné šíři, tedy včetně nejmodernějších a k oku nejšetrnějších metod. Oddělení navíc nabízí taky konzultace pro spádové oční lékaře a ostatní oční oddělení v okresních nemocnicích jako nejvyšší pracoviště ve Zlínském kraji.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x