Je rozhodnuto. Stavba kulturního centra v Rožnově pod Radhoštěm za 325 milionů dostala zelenou

Vizualizace nového kulturního centra. Foto: Město Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Po mnohahodinové diskuzi bylo konečně rozhodnuto. Zastupitelé Rožnova pod Radhoštěm na svém posledním zasedání těsně schválili stavbu kulturního centra za necelých 330 milionů korun. Z dvaceti přítomných pro finančně nákladný projekt hlasovalo jedenáct zastupitelů.

Velký sál pro 340 lidí, malý sál pro 120 osob, venkovní scéna nebo foyer. Takovou podobu by mělo mít nové kulturní centrum v Rožnově pod Radhoštěm, jehož stavbu na svém posledním zasedání schválili zastupitelé města.

V krátké době se tak jedná o druhý finančně náročný projekt, který se v Rožnově bude realizovat. Už na konci loňského roku zastupitelé schválili rekonstrukci a přístavbu městské knihovny s předpokládanými náklady ve výši 80 milionů korun.

Aktuální vysoutěžená cena na stavbu kulturního centra je přibližně 325 milionů korun. Zastupitelé schválili čerpání již dříve přijatého úvěru 127 milionů korun a přijetí nového úvěru 170 milionů korun.

Podle starosty města Jiřího Pavlici je možné, že se oba úvěry nebudou muset čerpat nebo zcela vyčerpat. „Úvěry si bereme proto, abychom mohli stavbu začít, peníze začneme čerpat později. Možná nastane situace, kdy nebude třeba letos vůbec úvěr čerpat,“ uvedl Jiří Pavlica.

Město na stavbu kulturního centra již získalo dotaci ve výši 50 milionů korun, dalších 15 milionů přislíbil Zlínský kraj a k dispozici má také naspořených 110 milionů korun z rezervy. Podmínkou finančních dotací je dokončení staveb do konce roku 2023.

Projekt na stavbu kulturního centra se připravoval dlouhých sedm let, během nichž výrazně vzrostly stavební náklady. Na to upozorňovala opozice, která se obává, že stavbou centra se město na desítky let výrazně zadluží. „Město bude krvácet, zbyde velmi málo peněz, abychom investovali ve městě,“ uvedl zastupitel z opozičního sdružení Nezávislí Rožnováci Jan Kučera.

Podle hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše, který je rožnovským zastupitelem a bývalým starostou města, byl nejvyšší čas projekt schválit, jeho oddalování by totiž jen znamenalo vyšší výdaje. „Stavařina nebude zlevňovat,“ myslí si Radim Holiš a dodal, že nyní je potřeba připravit celý finanční obnos, úvěry jsou podle něj jen teoretické.

V případě, že se městu nepodaří získat více dotací, bude moci žádat o státní půjčku, která by měla být výhodnější než komerční úvěry. Další možností je prodej majetku, který městu negeneruje takový příjem.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x