Je tu advent. Začíná čas vánočního cukroví, ledových obrázků a taky dobrých skutků

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Máme tu první adventní víkend, pravý vánoční čas začíná nedělí, kdy se na věncích s vůní jehličí rozsvítí první svíčka. Někdo se tradiční symboly pohody vyrobí sám, jiný koupí, ale pro každého by mohla i v téhle zvláštní době nastat chvíle třeba pro mírné zamyšlení. Byť opak bývá někdy pravdou. Předvánoční čas bývá pohříchu chápán jako čas shonu a horečného nakupování.

Přitom se stačí i v těchto dnech, kdy si teploměr shora i zespodu pohrává s nulou, detailněji prohlédnout neskutečné ledové výtvory jinovatky a mrznoucích kapek deště, třeba na stromech nebo na plotech.

„To umí opravdu jenom příroda, člověk se na začátku adventu dostává úplně do jiného světa, když nemůžeme za krásou třeba do galerie, pak díky za tato umělecká díla,“ obdivuje hříčky Jiří Novák ze Zlína.

Daleko pragmatičtěji přistoupila k začátku vánočního času pětiletá Stela z Provodova.

„My děláme vánoční perníčky. Teta mi připravila těsto, formičky i váleček, ale ostatní už dělám já. Prosím, podívejte se, toto jsou srdíčka, vánoční stromečky, tady je hříbek, hvězdička, zvoneček. Teď je natřeme a pak šup do trouby, už se těším, jak budou chutnat tátovi,“ vypráví s nadšením malá cukrářka.

Advent je i časem jiných dobrých činů.

„My dnes u okénka nabízíme nejen objednané sladkosti na víkend, ale také speciální dobročinné náramky, společně s Korunkou Luhačovice potom předáme výtěžek potřebným rodinám, které tak budou mít díky dobrým lidem hezčí vánoční svátky,“ přibližuje akci s názvem Neřešíme, pomáháme Hana Janečková z jedné cukrárny v centru Zlína.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x