Jedinečnosti koryčanského koupaliště. Bílý písek a poněkud chladnější voda

Foto: zlin.cz
KORYČANY - Zálibně se prochází na břehu bazénu. Dorazil s hezčí polovinou až z Olomouce, což je pěkných pár kilometrů. A není zdaleka jediný, kdo vážil poněkud delší cestu. Stanislav Valůšek žije v metropoli Hané, ale návštěvu rodného kraje si v horkých dnech neodpustí. Koryčany jako takové a také zdejší koupaliště mají zvláštní "přitahovací" kouzlo. Prostě poopravme rčení: i dobří mazáci se vracejí.

„Klidně jdu a dívám se třeba hodinu na zdejší běloučký písek na třech beachvolejbalových kurtech, připadám si jako někde v Karibiku. Přitom, pokud vím, přivezli sem tuhle nádheru odněkud z Čech, netušíte odkud,“ přemítá domestifikovaný Hanák, srdcem ovšem nadále ze Slovácka, kde vyrůstal a taky pracoval.

Jeho paní doplňuje. „Je tady opravdu krásně, voda na rozdíl od nejmodernějších koupališť u nás ve městě opravdu osvěžuje, to je v těchto velehorkých dnech bezvadné, určitě se sem zase vrátíme.“

„Jasně, už příští víkend beru vnučku, jsem si jist, že se jí tu bude líbit. Koryčany jsou osvěžující vodou známy už léta a to nás baví,“ hlásí pan Stanislav.

Možná nebude od věci připomenout, že koupaliště a Koryčany jdou k sobě docela ústrojně a není to nic nového.

„Už v roce 1927 vybudovali kousek odsud v lokalitě Zdravá voda na tu dobu velký bazén dlouhý téměř 50 metrů,“ připomíná místní starostka Hana Jamborová zajímavou historii. Stalo se tak péčí místního Okrašlovacího spolku, což byla skupina nadšenců, která už před téměř sto lety pochopila, jaký turistický potenciál má krásné místo v objetí chřibských lesů.

V padesátých letech se pak započalo s budováním přehradní nádrže, zase jen pár stovek metrů od zdejšího koupaliště, nad ní se tyčí zřícenina hradu Cimburk, čím dál větší tahák pro turisty.

Vyhledávaný je taky kemp, takže máme zkraje druhé čtvrtiny léta jedno pěkné místo, které oprávněně láká do Zlínského kraje turisty z mnoha koutů České republiky.

A to ještě počkejte, až pořádně zaprší a okolní bukové a dubové, ale i smrkové lesy předvedou, jaké že hody umějí připravit pro houbaře…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x