Jiří Čunek podá trestní oznámení na hejtmana Radima Holiše

Foto: Jiří Balát
ZLÍN – Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek podá trestní oznámení pro pomluvu na současného hejtmana Radima Holiše. Ten veřejně prohlásil, že nová nemocnice ve Zlíně-Malenovicích by místo avizovaných osmi miliard stála 15 miliard korun. Proti tomu se Čunek ostře vymezil.

Výstavba nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích je už dlouho předmětem sporů a diskuzí napříč celým politickým spektrem. Největším zastáncem výstavby nové nemocnice je bývalý hejtman Jiří Čunek, který je přesvědčen, že by tato varianta byla levnější než rekonstrukce stávající nemocnice.

S tím však nesouhlasí současný hejtman Radim Holiš, podle kterého by vybudování nové nemocnice ještě před zdražením vyšlo na 15 místo původních osmi miliard korun. Tuto částku však podle Čunka nemá ničím podloženou, a proto teď na současného hejtmana podá trestní oznámení pro pomluvu.

Jako politik umím žít s tím, že mě odpůrci pomlouvají, ale vadí mi, že uráží práci mnoha desítek lidí, ať už z úřadu, nebo projektanty vítězného návrhu. Hlavně pak jsou ale obelháváni voliči, kteří se rozhodují na základě nepravdivých čísel,“ řekl na svém facebookovém profilu Jiří Čunek.


Částku osmi miliard korun podle Jiřího Čunka spočítaly čtyři renomované kanceláře, které zvítězily v soutěži na projekt nové nemocnice.

Tyto vítězné kanceláře přitom ručí částkou sto milionů korun, že se cena nezvýší. Proti tomu stojí Radim Holiš, který argumentuje úplně jinou částkou a odmítá říct, kdo a na základě čeho ji spočítal,“ uvádí dál Čunek.

Radim Holiš si však za svým výrokem stojí. „Jsem vystudovaný stavař a dlouhá léta jsem v tomto oboru působil. Proto si dovolím tvrdit, že se v této problematice orientuji. Stojím si za svými výroky a pokud na to dojde, obhájím je,“ řekl pro Slovácký Deník Radim Holiš.

Projekt výstavby nové nemocnice je v současné době zastavený, investiční záměr zastupitelstvo Zlínského kraje ale zatím nezrušilo – prodloužilo jej do roku 2040. Podle současného vedení hejtmanství ale kraj nemá na tak velkou investiční akci finanční prostředky a hrozilo by vysoké zadlužení a omezení dalších investic.

Ekonomická analýza nás podporuje v tom, že pokud bychom nemocnici stavěli, tak bychom na nic jiného neměli peníze,“ nechal se už dříve slyšet Holiš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x