Jiří Dědek: náročný rok v lázních vrcholí, ale považujeme jej za úspěšný

Jiří Dědek. Foto: Lázně Luhačovice a.s.
LUHAČOVICE – Prakticky celý svůj dosavadní profesní život spojil s Lázněmi Luhačovice a.s. Jejich generální ředitel Jiří Dědek může hodnotit pomalu vrcholící rok 2022. Lehký nebyl ani náhodou, ale na rozdíl ode dvou předešlých covidových se zřejmě hodnotí lépe...

Pane generální řediteli, jak hodnotíte rok 2022 dosud z pohledu vašich klientů, ekonomicky i třeba využití ubytovacích kapacit?

Obsazenost našich kapacit a úroveň zakázky zatím ještě nedosahuje úrovně roku 2019, tedy období před covidovými opatřeními. Předpokládáme, že celkový počet hostů se bude blížit třiceti tisícům. V posledních letech jsme zaznamenali pokles zahraničních hostů, i když Slováci se k nám postupně vracejí. Na druhou stranu se zvýšil zájem Čechů o zdraví a prevenci. Stále více považují lázně i za ideální místo pro hlavní tuzemskou dovolenou. Přibývá i krátkodobých pobytů, a to nejen víkendů, ale i cenově výhodnějších pobytů během pracovního týdne. Zároveň nás těší i zájem o pobyty v příštím roce, jejichž předprodej právě vrcholí.

Jaký dopad má strašák energetický?

Růst cen energií a zdražování mnoha dalších komodit se dotýká i naší společnosti. Každý měsíc je jiný, ale v průměru jsou naše provozní náklady za deset měsíců letošního roku o 15 až 20 % vyšší. Náklady na energie jsou 2,5 krát vyšší než v minulých letech. V cenách pobytů se tato skutečnost musí také odrazit. Meziroční zvýšení cen se bude pohybovat okolo deseti procent. Nicméně kvalita lázeňské péče pro naše pacienty a hosty však nebude nijak dotčena a všem garantujeme poskytnutí služeb v odpovídajícím rozsahu.

Hledáte cesty, jak ušetřit?

Zabýváme se tím již od začátku letošního roku. Konkrétně se jedná o výměnu žárovek a jejich nahrazení LED žárovkami, nákup úspornějších lednic a mrazáků, montáž účinnějšího těsnění oken. Do konce roku instalujeme na jednom našem objektu solární panely a další realizace připravujeme.

Bude mít současná ekonomická situace vliv na snižování počtu zaměstnanců?

I když není současná situace jednoduchá, propouštět nebudeme. Všem sezónním pracovníkům ale nemůžeme garantovat prodloužení pracovních smluv hned od ledna 2023.

Pokračování rozhovoru najdete zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x