Jiřina Bohdalová patří i do Zlína

Foto: Zlinfest.cz
ZLÍN - V roce 1961 začal psát svoji historii zlínský Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Tehdy třicetiletá herečka Jiřina Bohdalová natáčela hned šest filmů, šla z práce do práce. Časem se jí začalo hodně líbit ve Zlíně, postupně se stala absolutní hereckou hvězdou a Zlín si především díky festivalu vryla do srdce.

Žijící legenda právě slaví devadesátiny. Je to k nevíře, ale je to tak. Když jí bylo pětaosmdesát, v roce 2016, na setkání se svými malými i velkými obdivovateli doslova sršela humorem a energií.

„Víte, když člověk vklouzne do pokročilého stáří, stává se čím dál víc dítětem,“ pravila tehdy s tím, že jí to pomáhá čím dál víc chápat dětskou nejen filmovou duši.

„To, že tu paní Bohdalovou míváme často na naší akci, nás naplňuje radostí ale i hrdostí. Je prostě jedinečná. K sedmdesátinám jsme pro ní připravili komponovaný pořad, kdy ji velikou kytku předával její vnuk, o deset let později jsme ji pasovali na Valašku, měla z toho neskrývanou radost, pořád nás to těší,“ vypráví umělecká ředitelka zlínského filmového festivalu Markéta Pášmová.

Bohdalová má ke Zlínu hodně pevné, léty budované vazby.

„V roce 2015 jsme ji ocenili za celoživotní dílo, už předtím v roce 2011 se paní Jiřina zařadila mezi hvězdy na našem chodníku slávy pod Velkým kinem, prostě sem patří, to je bez diskuse,“ dodává Pášmová.

O úžasné herečce by mohly vyprávět stovky dalších účastníků zlínské světové přehlídky. Třeba herec Pavel Zedníček.

„Víte, co je nejlepší, zrovna jsem jí blahopřál ke krásnému jubileu, je jí devadesát, kurňa, to je nějaký věk. Ona byla plná elánu a energie a prý se těší, že si spolu co nejdříve zase zahrajeme,“ smál se oblíbený herec a kolega.

Další várku gratulantů startuje herec Jan Čenský. Sám se přede dvěma dny dožil jiných kulatin, podle Bohdalové je ve dvou třetinách. Také tento sympaťák je nedílnou tváří zlínského festivalu. „Na Jiřině obdivuji její úžasnou energii, přeji jí tudíž vedle stálého zdraví jediné, ať jí dlouho vydrží,“ vzkazuje herečce její kolega a obdivovatel.

„Paní Jiřinu bychom tu rádi uvítali na podzimní části 61. ročníku festivalu, určitě ji pozveme, moc by nás poctila svojí účastí,“ dívá se dopředu výkonná ředitelka Zlin Film Festivalu Jarmila Záhorová.

„Určitě,“ dodává její kolegyně Pášmová, „Jiřina Bohdalová, to je něco jako anglická královna,“ smějí se obě manažerky lehké nadsázce s přáním spousty zdraví a sil úžasné herečce a jedinečné osobnosti.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->