Jízda v MHD bez roušky může cestující vyjít pěkně draho, až 10 tisíc korun

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
ZLÍN - V reakci na celostátně přijatá opatření začali také cestující v trolejbusech a autobusech MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO) používat již od 1. září ochranné roušky nebo jiné prostředky pro zakrytí dýchacích cest. Splnění této povinnosti má možnost kontrolovat i městská policie, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Téměř všichni cestující se již od 1. září začali objevovat v dopravních prostředcích MHD ve Zlíně a Otrokovicích s ochrannými rouškami na obličeji. „Pokud někdo ještě dýchací cesty zakryté neměl, naši revizoři cestující na tuto povinnost upozorňovali. Pokutovat za nenošení roušek ale nemůžeme, protože nejde o povinnost, která by vyplývala z našich smluvních přepravních podmínek. Tuto možnost mají strážníci městské policie a Policie ČR,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Městská policie provedla 3. září preventivní kontrolu v 37 vozech hromadné dopravy na linkách MHD ve Zlíně v dopoledním i odpoledním čase.

Celkově se ve vozech přepravovalo cca 1 000 cestujících, kteří měli za povinnost mít ochranné prostředky dýchacích cest, jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének. „Pouze v osmi případech cestující tuto povinnost nedodrželi, proto byli strážníky poučeni a následně jim byla darována rouška, kterou si nasadili,“ řekl ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček. V těchto případech, kdy nejsou ze strany cestujících dodržena ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, hrozí lidem pokuta příkazem na místě do výše 10 tisíc korun.

„Cílem kontroly byla prevence a jsem rád, že naši spoluobčané k tomu přistupují racionálně ve vzájemné ohleduplnosti, za kterou jim děkujeme,“ dodal Milan Kladníček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x