Jízda za nákupy může skončit nehodou

Ilustrační foto
ZLÍN - Obchodní centrum Centro Zlín v Malenovicích patří k nejoblíbenějším místům nákupů ve Zlínském kraji. Je ale také častým místem dopravních nehod.

Zlínský kraj, jeho hlavní město a největší nákupní centrum v městské části Malenovice – Centro Zlín. Lidé sem jezdí na nákupy, ale přitom mohou odjíždět s velkou škodou. Právě zde se totiž při parkování nebo vyjíždění z parkoviště stává spousta dopravních nehod.

Parkoviště u nákupních center obecně bývají nehodovými místy poměrně často. Nejsou to nehody nijak dramatické nebo tragické, bývají to spíše takové ty ťukance – rozbité nárazníky, blinkry a tak podobně. Nicméně při dnešních cenách náhradních dílů to maličkost není,“ říká koordinátor BESIP pro Zlínský kraj Zdeněk Patík.

Jeho slova potvrzuje i statistika, podle níž tu došlo ke čtrnácti nehodám, jejichž zdaleka nejčastější příčinou bylo to, že řidič se plně nevěnoval řízení. Všechny se naštěstí obešly bez zranění, celková škoda byla ale vyčíslena na 1 400 000 korun. Viníkem nehody bývá často ten, kdo nedá přednost zprava. Parkoviště je totiž zónou, kde tato přednost platí, a to i v případě, že řidiči vyjíždějí z malé parkovací zóny na větší komunikaci.

V případě Centro Zlín jepáteřní silice podél hlavní budovy, takže kdo jede od Otrokovic, nemusí cestou na nákup nikomu dávat přednost zprava. Naopak při cestě zpátky je tam několik odboček po pravé straně,“ pokračoval Patík.

Pokud se stane nehoda při parkování, doporučuje koordinátor BESIPu sepsat na místě protokol o nehodě. Když narazíte do auta, které stojí zaparkované bez řidiče, neodjíždějte, protože by to mohlo být chápáno jako ujetí od dopravní nehody.

Další věcí, která vás může na parkovišti potkat, jsou nevyzpytatelně se chovající rodiny s dětmi, které chodí na velké nákupy. Problémem jsou rovněž chodci, kteří se za chůze dívají do mobilu a nevěnují se provozu,“ dodal Patík.

Obzvlášť závažná pak může být srážka s dítětem. Malé dítě můžete totiž přehlédnout, i když máte auto vybavené parkovacími kamerami.

--> --> --> --> -->