Jménem firem si bral zboží, faktury ale neplatil

Ilustrační foto: Policie ČR
ZLÍNSKO – Muž od Přerova si z obchodů odnášel zboží a faktury nechal posílat na různé firmy. Teď je obviněný z podvodu. Osudným se mu stala jeho fotografie a rodinné auto.

Komisař ze zlínského oddělení hospodářské kriminality v posledních dnech obvinil třiatřicetiletého muže z Přerovska z podvodu. Vychytralý podvodník totiž od ledna do února objednával na různých prodejnách zboží, které si vyzvedl a vystavenou fakturu nechal poslat na adresu firmy. V ní samozřejmě nepracoval a všechny „nakoupené“ věci si nechával pro svoji potřebu. Zboží za 62 tisíc korun později prodal v zastavárně ve Zlíně.

Jedenáctkrát trestaný muž se podle svých slov nacházel ve špatné finanční situaci. A rozhodl se ji vyřešit po svém.

„Osmkrát se v různých pobočkách stejné firmy, mimo jiné ve Zlíně, Napajedlech nebo Otrokovicích vydával za zaměstnance různých společností, o nichž věděl, že z této konkrétní prodejny odebírají zboží. Objednal zboží, které si zároveň i odnesl a nechal si vystavit fakturu s budoucí splatností, kterou neměl v úmyslu uhradit,“ popisuje postup podvodníka mluvčí policie Monika Kozumplíková.

V jedné z firem, na které se muž odkazoval, skutečně pár měsíců pracoval. Znal tak jména dalších zaměstnanců a ostatní informace si vyhledal na internetu.

Policisté se tímto případem začali zabývat už v únoru. Přijali totiž oznámení od ženy pracující pro okradenou firmu. Podle ní měla firma zaplatit za objednávky, o kterých ale nikdo nic nevěděl.

„V jedné z prodejen měla prodavačka k dispozici fotografii muže, jenž zboží objednával. Zdál se jí podezřelý, protože objednal nezvyklý druh zboží. Jeho fotografii rozeslala na všechny prodejny a zjistila, že tam objednával stejný muž, který se vydával za zaměstnance různých firem,“ popisuje Kozumplíková.

Policistům se zároveň podařilo identifikovat auto, kterým muž jezdil. To bylo rodinné a z největší části ho používal právě hledaný podvodník. Policisté taky zjistili, že je proti němu vedeno hned několik exekučních řízení.

„Muž se ke svému jednání přiznal a odůvodnil ho svou tíživou finanční situací. Za podvody a krádeže má v rejstříku trestů už jedenáct záznamů. Naposledy v březnu letošního roku dostal trest obecně prospěšných prací, který stále vykonává,“ uzavírá Kozumplíková s tím, že muži hrozí až dva roky za mřížemi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x