Jsme opraváři lidských strojů, říká nový primář kroměřížské chirurgie Jaroslav Novák

Jaroslav Novák. Foto: Kroměřížská nemocnice a.s.
KROMĚŘÍŽ – Chirurgické oddělení Kroměřížské nemocnice má od začátku března nového šéfa. Do primářského křesla usedl lékař Jaroslav Novák, který na chirurgii působí už téměř 27 let.

Cílem nového primáře je zejména stabilizovat personální situaci a předávat maximum zkušeností mladým lékařům, kteří na oddělení působí, anebo v budoucnu přijdou.


„Když jsem v roce 1995 do naší nemocnice přišel, věnoval se mi tehdy primář oddělení Zapletal a jeho kolega, doktor Pokorný. Díky nim jsem se všechno naučil a jsem jim za to vděčný. A stejnou cestou se chci dát směrem k mladým kolegům, které na oddělení máme nebo v budoucnu mít budeme,“ vysvětlil Jaroslav Novák.


Jak sám říká, chirurgie je náročný, ale krásný obor a svým způsobem připomíná práci několika řemeslníků. I proto je třeba se mladým lékařům věnovat na maximum.


„Vlastně umíme od všech řemesel trošku. Jsme s nadsázkou takoví opraváři lidských strojů. Instalatéři, protože spojujme trubky k sobě, trošku řezníci, protože musíme umět přesně říznout a najít přesně to, co potřebujeme. Jsme i klempíři a truhláři, protože šroubujme zlomené kosti k sobě a konkurujeme elektrikářům, jelikož přerušené nervy je potřeba přesně napojit. No a v neposlední řadě jsme i chemici, kteří musí zvládnout poopravit vnitřní prostředí. A ačkoli je to široké spektrum, myslím si, že to u nás umíme dobře,“ uvedl Jaroslav Novák.


Přilákat a stabilizovat mladé lékaře je podle něj klíčem k úspěchu.


„Je potřeba, aby ti, co se zde narodili nebo se sem přistěhovali, se nerozprchli a stali se našimi kolegy. Myslím, že je máme co naučit. No a ti, kteří odešli na zkušenou, aby se zase vrátili. Dveře budou mít vždycky otevřené,“ dodal Novák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x