Jubilejní festivalové Setkání Stretnutie nabídne kulturní lahůdky

Hana. Foto: Setkání Stretnutie
ZLÍN - Jubilejní 25. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie je už doslova za dveřmi. Ve dnech 3. – 8. září na diváky v Městském divadle Zlín čekají opravdové kulturní lahůdky.

Přehlídka toho nejzajímavějšího, co se na obou stranách česko-slovenské hranice urodilo, musela být několikrát kvůli covidu odložena. „Doufáme, že teď už budou pro diváky lepší podmínky návštěv kulturních akcí,“ věří ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek.

Festival otevře 3. září zlínské divadlo českou premiérou romantického dramatu Pýcha a předsudek. V dalších dnech pozve divadlo na atraktivní hosty. Švandovo divadlo přiveze inscenaci mapující 20 let soužití „černého anděla poezie“ Vladimíra Holana a „národního klauna “ Jana Wericha ve vile na Kampě Hadry, kosti, kůže. Národní divadlo Brno představí Hanu podle knižního bestselleru Aleny Mornštajnové, Divadlo Petra Bezruče uvede svou poslední novinku – dokumentární fikci Špinarka. „Akční béčko o hrdinech operace Anthropoid“ 294 Statečných nastudovalo Divadlo pod Palmovkou. Na jevišti se rozpoutá i Goethova bouře v Utrpení mladého Werthera v podání Horáckého divadla Jihlava.

Slovenskou scénu zastoupí Slovenské komorné divadlo Martin (Fóbie), Prešovské národné divadlo (Moral Insanity), Divadlo J. G. Tajovského (Čepiec) nebo Slovenské národné divadlo, se kterým se do Zlína vrátí Táňa Pauhofová, kterou mohou diváci vidět na hudebním večeru s poezií Elisabeth Wittgruber a hudbou Martina Geišberga nazvaném Korene.

Patronem letošního ročníku je spisovatel, dramatik a scenárista Milan Uhde. „Slovo „setkání” krásně jitří naši obraznost. Divadelní představení je příležitost, aby se potkali diváci s herci a obojí aby se propojilo se zázračnou jevištní událostí. Tím větší příslib radosti znamená, sejde-li se více divadel ke společnému zážitku. Máme se nač těšit,“ uvedl.

Festivalovou cenu Martina Porubjaka získá za celoživotní mistrovství a přínos československému divadlu In Memoriam Milan Lasica, který měl být původně jedním z festivalových hostů. Vzpomínkou na něj bude závěrečný festivalový večer v divadelním klubu Dílna Lipa zpívá Lasicu. Mimořádnou cenu ředitele převezme scénograf Jaroslav Čermák st.

Chybět nebude ani doprovodný program, který bude opět celý zdarma. Můžete se těšit na podvečerní koncerty na schodech před divadlem, koncert AG Fleku nebo dětský program v Sadu Svobody s kapelou Bombarďák.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x