K Movemberu se připojuje také Baťova nemocnice. Muže zve na bezplatné preventivní vyšetření

Foto: KNTB
ZLÍN – Jak už se stalo dobrým zvykem, také letošní listopad je po celém světě neodmyslitelně spojen s akcí Movember, jejímž hlavním cílem je prevence rakoviny prostaty a varlat. K akci se připojuje také Baťova nemocnice ve Zlíně, která mužům nabízí po celý měsíc bezplatné preventivní vyšetření.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně mohou po celý listopad přijít muži na bezplatné preventivní vyšetření na urologii bez doporučení praktika. Stačí pouze zavolat a domluvit se na konkrétním termínu.

Příchozím bude odebráno malé množství krve a moči, zájemci mohou také podstoupit komplexní vyšetření urologem,“ uvedla tisková mluvčí Baťovy nemocnice Danuše Lipovská s tím, že v případě podezřelých nálezů budou zdravotníci pacienty telefonicky kontaktovat ohledně dalšího postupu.

Muži by se obecně měli začít aktivně zajímat o kondici své prostaty po 50. roku věku. Pokud ale v přímé pokrevní linii měl někdo rakovinu prostaty, jedná se o rizikový faktor a doba se posunuje už do 45 let. Výskyt rakoviny prostaty stoupá s věkem. Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mladistvých mužů ve věku 20 až 40 let,“ vysvětlil primář Urologického oddělení Baťovy nemocnice Martin Kučera.

Nejvyšší výskyt rakoviny prostaty v České republice je právě ve Zlínském kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 172 onemocnění. „V naší krajské nemocnici ročně sdělíme diagnózu rakoviny prostaty 150 až 200 mužům, v celém kraji pak kolem 500 mužům. U rakoviny varlat je počet pacientů výrazně nižší, a to asi 10 až 15 v KNTB, ve Zlínském kraji zhruba 35,“ pokračoval Kučera.

I u rakoviny prostaty a varlat platí, že nejdůležitější je zdravý životní styl a preventivní vyšetření, která dokáží onemocnění včas odhalit a léčit.

Do akce Movember se v Baťově nemocnici zapojí ve středu 9. listopadu také dobrovolní hasiči ze Zlína Kostelce, kteří na urologii podstoupí komplexní preventivní vyšetření.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x