Kampak na hory? Rakousko? Itálie? Česko? Slovensko? Hledá se sníh

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Zima se láme do druhé poloviny, školní rok také. Blíží se pololetní, ale také jarní prázdniny. Ty jsou spojeny přes svůj název se zimními radovánkami. A nastává dilema: kam se vydat za sněhem. Evropa zrovna přírodně bílá momentálně není, ale podmínky pro sjezdové lyžování jsou samozřejmě dobré. Ať žije sníh, klidně i technický.

„Největší interes je u nás v cestovce o pobyty v Itálii. Následuje Rakousko, ale lidé využívají i nabídky na Slovensku i v Česku. Samozřejmě kromě jiného je zájem o přírodní sníh,“ vypočítává hitparádu zájmů Hana Úlehlová z jedné zlínské cestovní agentury.

„Já dávám přednost našim destinacím, nemusím dlouho cestovat, tentokrát si s manželem vystačíme s Jeseníky, ale určitě využijeme možnosti procedur, pakliže nám v Lipové připadne sníh, budeme moc rádi, běžky určitě bereme, třebaže teď to na ně nevypadá,“ vypráví a těší se Eva Sedláčková, která coby ředitelka Krajské hygienické stanice ve Zlíně moc dobře ví, že právě teď je dobré posílit tělo pohybem.

„My jsme zase spíše pro týdenní pobyt v rakouských Alpách. Výhod je tu celá řada, samozřejmě jsme pokaždé nadšeni tím, že si zalyžujeme na dlouhých, širokých a přehledných sjezdovkách, to je pro mne nejcennější devíza,“ má jasno Kateřina Nosková, která pracuje jako editorka a moderátorka televize TVS a zlin.cz.

„My jsme moc rádi, že nám funguje zasněžování a že nám připadlo pět centimetrů přírodního sněhu,“ vypráví Josef Kocurek ze Ski resortu Kohútka.

„Víte, nás těší i to, že jsme vlastně byli stejně jako naši kamarádi z Trojáku, Soláně, Velkých Karlovic, Karolinky anebo Stupavy u prvních krůčků dětských lyžařů. Lyžařské školy jsou základem, děti se naučí a pak pokračují třeba v Alpách. My bychom naopak byli rádi, kdyby k nám častěji zavítali aktivní senioři, můžou se tak vrátit třeba o půl století, pořád máme co nabídnout. Nejen naše vyhlášené borůvkové knedlíky, takové v Alpách nemají,“ směje se Kocurek s tím, že na běžky to teď není.

„Moc si přejeme další várku přírodního sněhu, to se pak hned na vše dívá jinak,“ dodává.

Moravské hory mají výhodu snadné, třeba jednodenní dosažitelnosti. To je bez debat.

„Ale do Rakouska, třeba do oblasti Semmeringu vůbec není daleko, zrovna nakládáme lyže, zítra ráno s kamarády vyrážíme, za tři a půl hodinky jdeme na krásně upravené sjezdovky,“ popisuje další možnost potvrzení hesla ve zdravém těle zdravý duch (a vzduch) Robert Kögler z Držkové.

„Máme zkušenosti z Alp, ale tady je to taky skvělé, jsme s dětmi na svahu za deset minut,“ shodnou se dvě zlínské maminky Radka a Ilona.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x